Logo texelsecourant.nl
Foto: Henk Leyen

Paarden in nood Spanje wil koniks hebben

Stichting Paarden in nood Spanje heeft contact gezocht met Staatsbosbeheer Flevoland om de konikpaarden die van Texel moeten over te nemen. Vooralsnog geeft die partij aan naar oplossingen te zoeken in Nederland, tot grote frustratie van Laura Hoitsema van de stichting. "Ze kunnen hier zo terecht", vertelt het gezicht van de stichting telefonisch aan de redactie.

Volgens Hoitsema wil Staatsbosbeheer Flevoland niet meewerken, omdat ze niet aan particulieren verkopen. "En wat een onzin. We hebben 180 hectare land bij Sevilla. Het is hier semi-free nature. We hebben al 190 paarden en weten hoe we voor ze moeten zorgen. Ze krijgen vitamines en worden bijgevoerd als het nodig is."

Laura Hoitsema snapt de beslissing tot slacht niet op Texel ligt en weet dat ze in Flevoland moet zijn om de paarden naar Spanje te krijgen. "Maar Texel kan op me rekenen als ze dat willen. Die paarden kunnen wat mij betreft morgen deze kant opkomen. Wij zijn klaar voor ze. Ik wil er best begrip voor hebben wanneer paarden die een mooi leven hebben gehad uiteindelijk door wat voor reden bij de slacht terecht komt. Maar niet omdat ze in Flevoland de paarden niet 'bij particulieren willen stallen'. Wij zijn de grootste opvang voor paarden in Europa en weten wat we doen."

Onder de 190 paarden bevinden zich ook al 19 andere koniks. 

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Een dam tussen Schotland en Noorwegen, plus één tussen Frankrijk en Engeland ter bescherming tegen de zeespiegelstijging van enkele meters. Goed plan?Reageren!