Logo texelsecourant.nl
Foto: Henk Leyen

Koniks vertrekken van Texel, slacht dreigt

De konikpaarden die sinds vorig jaar in de Slufter stonden vertrekken van Texel. De proef van een jaar wordt niet verlengd. Staatsbosbeheer legt uit hoe men tot een keuze is gekomen. De kans dat ze terecht kunnen in een ander natuurgebied is klein. Staatsbosbeheer Texel heeft vanaf het begin gecommuniceerd dat er na een jaar gekeken zou worden of het in dit gebied werkt en gaf Oostvaardersveld zo ruimte om nog andere opties te onderzoeken. Die lijken er nu niet te zijn.

In De Slufter had Staatsbosbeheer in afwachting van de evaluatie van de begrazing op dat moment geen grazers lopen terwijl begrazing wel bij het beheer past. De koniks werden een bezienswaardigheid en genoten van hun vrijheid. Toch heeft Staatsbosbeheer besloten om na het geplande jaar afscheid te nemen van de hengsten.

Waarom gaan ze weg?

Staatsbosbeheer legt uit: "We zijn het vertrek van de paarden aan het voorbereiden omdat het afgelopen jaar is gebleken dat de begrazing niet uitpakt zoals we hadden gehoopt. Dat ligt aan een combinatie van factoren: een belangrijke reden is dat de hengstengroep zich tam gedraagt tegenover wandelaars in het gebied. De paarden zoeken toenadering en besnuffelen rugzakken. Er zijn bezoekers die dat gedrag onprettig vinden. Bovendien kan het tot gevaarlijke situaties leiden; ook is vast komen te staan dat ze niet langer in het deel van de duinen dat dienst doet als waterkering kunnen verblijven, omdat de koniks het duingebied op die plek teveel beschadigen voor deze functie; Daarnaast is er nog ecologisch nadeel van hun aanwezigheid zoals de meer dan verwachte vertrapping van nesten van de weidemier. Gele weidemieren zorgen met hun gegraaf voor een verrijking van de leefomstandigheden in De Slufter en daarmee een deel van de kwaliteit van het gebied; De aanwezigheid van de koniks op Texel leidt tot veel extra werk voor het team op Texel."

Het is volgens Staatsbosbeheer niet mogelijk om in De Slufter het graasgebied zo aan te passen dat deze omstandigheden tot een verantwoord niveau kunnen worden teruggebracht. Staatsbosbeheer Texel heeft nog alternatieven op het eiland verkend, maar komt tot de conclusie dat die niet voldoen. Daarom is besloten dat de tijdelijke plaatsing op Texel  geen blijvende vestiging wordt en de dieren voor het broedseizoen weer worden opgehaald. "We laten ze dan ook met tegenzin vertrekken, want de paarden genoten op Texel van hun leven en wij van het schouwspel van deze hengstengroep", stelt Staatsbosbeheer.

Hoe nu verder?

Met Staatsbosbeheer in Flevoland, waar de dieren vandaan komen (Oostvaardersveld), is afgesproken dat de koniks van het eiland worden opgehaald door Free Nature, de organisatie die vorig jaar de paarden ook naar Texel heeft begeleid. De kans dat ze terecht kunnen in een ander natuurgebied is klein. Net als in andere natuurgebieden, waar dieren worden gehouden, is de kans dat ze naar de slacht gaan aanzienlijk.

"Een leven bij particulieren vindt Staatsbosbeheer geen goed alternatief. Deze dieren zijn een groot leefgebied gewend en onze organisatie vindt het ongewenst als ze na castratie een leven in een kleine wei of stal moeten leven. Staatsbosbeheer verkoopt daarom geen koniks aan particulieren. We realiseren ons dat de meningen daarover verschillen", besluit men. 

Communicatie

Toen de paarden in januari 2019 naar Texel kwamen is direct gecommuniceerd dat dit na een jaar zou worden geëvalueerd. Mocht het behouden van de Konikpaarden op Texel niet mogelijk zijn, moest de oplossing bij Oostvaardersveld vandaan komen. Daar lijkt echter nu geen sprake van, waardoor de slacht dreigt. 

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Een dam tussen Schotland en Noorwegen, plus één tussen Frankrijk en Engeland ter bescherming tegen de zeespiegelstijging van enkele meters. Goed plan?Reageren!