Logo texelsecourant.nl
Foto: Hetty van Dijk

Artex Kamerkoor brengt troost in Bergen aan Zee

Op Eeuwigheidszondag, 24 november, gaf het Artex Kamerkoor onder leiding van Ellen Verburgt een concert in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. In het kader van de serie "Een verhaal en een Lied" werd er gezongen en sprak Henk van Oort teksten met als voornaamste thema Troost.

Artex had zich vooral toegelegd op de compositie Ter Troost die Willem Jeths in 2015 schreef op tekst van vluchteling en dichter Rodaan al Galidi. Opgedragen aan het Groot Omroepkoor is het een moeilijk stuk zowel qua muziek als qua tekst. Toch slaagde het kamerkoor er in om de drie delen a capella met een ingetogen gevoel overtuigend over te brengen. Henk van Oort sprak de teksten, waaronder "Ik heb afstand gedaan van mijn ademhaling" en "Het is mooi en fijn om hier jong te zijn, ver van angst, moord, honger en pijn" op een manier die weinig aan de verbeelding overliet.

Het koor opende met het Abendlied van Jozef Rheinberger, "Bleib bei uns, denn es will Abend werden", gebaseerd op een gedeelte uit het Lucas Evangelie. Twee Emmaüsgangers bieden de opgestane Christus, zonder hem te herkennen, onderdak aan voor de komende nacht. De passage roept op vreemdelingen gastvrijheid te verlenen, pas later werd de oproep geduid als een smeekbede aan de Heer om zijn gelovigen niet in de steek te laten. Prachtige muziek, mooi 6-stemmig gezongen, was waarlijk een warm welkom.

Henk van Oort sprak teksten over de zee, voetstappen in het zand, de jutter, schepen die aan de horizon verdwijnen, terwijl zij op hetzelfde moment in een andermans blikveld juist verschijnen. Ellen Verburgt improviseerde tussendoor op klarinet.

Tussen de regels van het Nunc Dimitis sprak Henk zes korte aforismen, terwijl het koor net niet de tongen brak over de Bulgaarse tekst. Heel natuurlijk waren hier spreekstem en zangstemmen met elkaar verweven. De titel betekent: Nu, laat heengaan, en is de tekst die Simeon uitsprak toen hij Jezus en zijn ouders in de tempel had ontmoet, zoals beschreven in het Lucas Evangelie. De oude Simeon wist dat hij de Messias had gezien en vroeg de Heer hem nu in vrede te laten sterven. Door meerdere componisten op muziek gezet, maar deze uitvoering van de Bulgaar Dobri Christov, wordt door kenners beschreven als muziek uit de hemel. Het kamerkoor wist die klanken te benaderen door geconcentreerd en met overtuiging dirigent en spreekstem te volgen voor een ademloos publiek.

Een Canon van Daan Manneke op tekst van Shakespeare besloot het geslaagde concert en vertelde de toehoorders dat muziek de taal van de liefde is en dat we die nooit genoeg kunnen horen en beleven.

Veel waardering was er van de toehoorders voor het koor in applaus en complimenten.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik ben blij dat Texelpop terugkeert.Reageren!