Logo texelsecourant.nl
Jan Lap haalde al aardappelen schillend herinneringen op aan zijn jeugd.
Jan Lap haalde al aardappelen schillend herinneringen op aan zijn jeugd. (Foto: Gerard Timmerman)

"Tessels on De Hoore, dot sol je bekoore"

Bakkers Dros en Duinker, dorpsomroeper Willem Jonker, postbode Gerrit Wilner, bollenteler Kees Kok, slager Goënga, vrachtrijder Piet Zijm, Meindert Kikkert en andere markante Hoornders uit het grijze verleden kwamen zaterdag voorbij tijdens "Echt op sien Tessels" in Den Hoorn.

Twee bomvolle zalen tijdens de middag- en avondvoorstellingen tonen aan dat ook na tien edities van dit bijzondere fenomeen de belangstelling voor het Tessels dialect en de oude verhalen volop leeft. Sterker nog, de animo is zelfs verdubbeld. 

De organisatie had voor "Tessels on De Hoore, dot sol je bekoore" een gemeleerde groep sprekers weten te strikken. Vaste spreker is Gerard Kuip. Maatje Kikkert-Kuiper droeg het gedicht "Beth"voor van Kees Kikkert. Over een oude merrie die na veel omzwervingen op de markt van Den Burg belandt en na veel loven en bieden de vrijheid krijgt en haar eigen stal weer weet te vinden. Gitta Rommets-Witte vertelde het ontroerend verhaal "Mien Moeder". 

Kees en Jan Boon haalden  al bollenpellend herinneringen op aan hun jeugdjaren in Den Hoorn. André Bakker vertelde een mooi juttersverhaal en Bertha Boogaard-Dros wist allerlei Hoornder anekdotes. Willem Roeper maakte een rondje door De Prins en Jacqueline Wilner-Hoogenbosch vertelde hoe ze op de boot nog steeds ontroerd wordt als ze het Hoornderkerkje ziet. Jan Lap vertelde al aardappel schillend over zijn jeugd en Dick Drijver bracht een eerbetoon aan dorpsomroeper Willem Jonker. 

Er werden liedjes gezongen door Gerrit Terwindt en Aart van den  Brink, de presentatie was in handen van Ina Schrama en Irene Zegers. 

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het is tijd om Texel geleidelijk en volgens de normen van de anderhalvemetersamenleving weer open te stellen voor toeristen.Reageren!