André Hazes op het podium van de Evenementenhal op De Krim.
André Hazes op het podium van de Evenementenhal op De Krim. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Concert Hazes ook groot succes voor CVI Texel

Algemeen Wonen

Vol verwachting was bij installatiebedrijf CVI Texel uitgekeken naar het concert van André Hazes junior dat onlangs werd gehouden. Niet omdat de medewerkers er zulke grote fans van hem zijn, maar omdat het de ultieme test was om het klimaat in de uitverkochte Evenementenhal optimaal te beheersen en de feestgangers een fantastische avond te garanderen.

"Alles verliep perfect", vertelt Peerke Reijnders. "Danny (zijn collega-directeur, red.) was niet bij het optreden, maar keek op afstand via de computer mee. Het was best spannend, want wat gebeurt er als er binnen korte tijd 1500 mensen binnenstromen? Maar het lukte om de temperatuur steeds tussen de 23,2 en 23,8 graden te houden en ook de luchtkwaliteit was stabiel.'

Klimaatbeheersing

CVI Texel legde het klimaatbeheersingssysteem aan in de eind vorig jaar geopende nieuwe hal op Vakantiepark De Krim. Een enorme uitdaging. Want hoewel het installatiebedrijf al tientallen jaren is gespecialiseerd in verwarmings- en luchtverversingssystemen, was een klus van deze omvang nieuw. Reijnders: "Je moet met heel veel rekening houden. Ook bijvoorbeeld met het gegeven dat het regent en een hoop mensen binnen hun jas nog even aanhouden. Dan schiet de luchtvochtigheid omhoog. Het is een prachtig systeem, dat anticipeert op de omstandigheden en razendsnel kan reageren. Daarnaast is het zo gemaakt dat de medewerkers van De Krim het zelf kunnen bedienen, maar we kunnen eventueel van buitenaf ingrijpen. Dat was zaterdag met André Hazes dus niet nodig en dat is mooi om te zien!'

CVI Texel loopt al jaren voorop in het toepassen van nieuwe en duurzame ontwikkelingen op energiegebied. Dat begon in de jaren zeventig van de vorige eeuw met het aansluiten van vierhonderd sociale huurwoningen op het nieuwe aardgasnetwerk. Daarna kwamen de zonneboilers en vervolgens de warmtepompen, met als voorlopig hoogtepunt dus de Evenementenhal op De Krim.

Reuzenstappen

De afgelopen decennia maakte CVI Texel reuzenstappen met het fenomeen warmtepompen, installaties die gebruikmaken van natuurlijke bronnen, zoals de buitenlucht, de aarde en waterbronnen. De ervaring die het bedrijf op dat gebied opdeed, komt nu als geroepen, aangezien nieuwe huizen sinds vorig jaar niet langer mogen worden voorzien van een gasaansluiting en dus moet worden gezocht naar alternatieve warmtebronnen.

Dat levert de 23 medewerkers van CVI Texel veel werk op. Sinds afgelopen voorjaar is het bedrijf nauw betrokken bij de bouw van Villapark De Koog, de voormalige camping Om de Noord. "Arie Bruin van Bouw 2020 is hoofdaannemer. Hij heeft ons samen met IBS en Oele gevraagd voor het installatiewerk in de achtenveertig villa's. Die combinatie werkt perfect, we werken heel goed samen. IBS zorgt voor de elektra, Oele voor het loodgieterswerk en wij zijn verantwoordelijk voor de ventilatie, verwarming en koeling van de huizen en de verwarming van de zwembaden. Daarnaast plaatsen we de sfeerhaarden. Voor de klimaatbeheersing maken we gebruik van warmtepompen. Dat is dus niet nieuw meer, maar op deze schaal wel een heel mooie uitdaging."

Warme slaapkamer

Gemiddeld twee medewerkers van CVI Texel zijn ongeveer een jaar lang fulltime aan het werk op Villapark De Koog. Maar ook elders op het eiland blijft het werk zich aandienen. "Steeds meer werk krijgen we in het aanleggen van aircosystemen. Zo´n systeem is niet goedkoop, maar in hotels al bijna gemeengoed. Ook in moderne vakantiewoningen en huizen van particulieren zie je een toename. De zomers worden steeds warmer en veel mensen hebben er nu eenmaal geen trek in om vier weken lang in een slaapkamer van dertig graden te liggen."

CVI Texel

Spinbaan 8

1791 MC Den Burg

Tel. (0222) 313703

www.cvi-texel.nl

Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 25 minuten geleden 4
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 40 minuten geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 53 minuten geleden 4
Afbeelding
Hennie Huisman Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 6
Afbeelding
Lintje voor Anneke Dekker Algemeen 1 uur geleden 5
Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 2 uur geleden 20
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 2 uur geleden 61
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 18 uur geleden