Michael en Jan Dupon voor de loods van het bedrijf.
Michael en Jan Dupon voor de loods van het bedrijf. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Veilig stoken door een schone schoorsteen

Algemeen

Na een lekkere zomer heeft de herfst weer haar intrede gedaan in ons land. Op Texel heeft het frisse zomerwindje plaatsgemaakt voor een gure wind en dat betekent dat bij veel mensen de kachel weer wordt aangestoken. Maar voor u dat doet, is het verstandig om de schoorsteen te laten vegen, zodat u weer een winter lang veilig kunt stoken. "Het belang van jaarlijks de schoorsteen te vegen, wordt wel eens onderschat", vertelt Michael Dupon van schoonmaakbedrijf Dupon.

Het is raadzaam voor Iedereen met een open haard of een ander soort houtkachel één keer per jaar de schoorsteen laten vegen. "In een schone schoorsteen wordt de lucht gemakkelijker afgevoerd wat een positief effect heeft op het rendement van uw kachel. Ook voorkomt het dat er giftige en/ of schadelijke gassen in de woonkamer terechtkomen. Bij intensief gebruik van de kachel is het aan te bevelen om de schoorsteen zelfs twee keer per jaar te laten vegen", vertelt Jan Dupon.

Niet alleen voor een veilig gevoel is het verstandig om de schoorsteen te laten vegen, maar ook de verzekering kan moeilijk doen als blijkt dat dat er brand is ontstaan in de kachelpijp en men niet kan aantonen dat deze wel is onderhouden. "Daarom ontvangt iedereen bij ons ook altijd een bewijs van schoorsteenvegen als de klus is geklaard. Schriftelijk en per email. Bovendien blijft er een kopie achter in ons systeem. Ook bij brand kan het bewijs dus niet verloren gaan. Als extra zekerheid wordt bij ons altijd via pin betaald. Zo is er nog een digitaal bewijs van het schoorteenvegen", vervolgt Michael.

Volgens Michael en Jan zijn zien mensen op tegen het vegen van de schoorsteen door het beeld dat dan heel het huis zwart wordt. "Er zijn mensen die alles hebben afgedekt als wij komen omdat de meubels anders zwart worden van het roet, dat is absoluut niet zo." We werken heel veel van binnenuit. Dit geeft het beste resultaat, het meeste vuil zit namelijk in het begin van de kachelpijp. We halen de kachel er voor weg en werken zo van binnenuit omhoog. Als dit echt niet kan, vegen we de schoorsteen vanaf het dak, maar dat gebeurt steeds minder. Ik denk dat we al met al nog één a twee keer per jaar op het dak staan. Doorgaans zijn we vrij snel klaar en de klant merkt er gelukkig verder weinig tot niets van."

"Naast het jaarlijks vegen van uw schoorsteen, is het belangrijk dat men schoon en droog hout stookt. Dus geen geverfd hout en geen hout dat pas net gezaagd is en nog vol vocht zit. Los van het feit dat dit kan leiden tot overlast voor de buurt, is dit schadelijk voor de kachelpijp en het milieu. Een ander ding, men moet ook geen naaldhout stoken. De hars verkleefd met de kachelpijp met alle gevolgen van dien", legt Jan uit.

Regelmatig komen Jan en Michael nog bij mensen die schoorsteenvegen niet nodig vinden. "Schraap maar een beetje, dat vinden we bel best", krijgen ze dan te horen. Michael: "Dat doen wij dus niet. Dan bedanken wij voor de klus. Wij maken het echt schoon of helemaal niet. Wij zijn zuinig op onze goede naam en leveren geen half werk."

Vaste klanten krijgen van ons een herinnering!

Het klantenbestand van Schoonmaakbedrijf Dupon wordt steeds groter. Vaste klanten krijgen een herinnering. "Als we daar zijn geweest vragen we of ze volgend jaar even gebeld willen worden. Wij snappen ook dat mensen er niet altijd mee bezig zijn. De meeste mensen waarderen dit en willen dit. Nieuwe klanten die een afspraak willen of mensen die zelf contact op willen nemen, kunnen dit het beste op tijd doen, een week van tevoren of zo. Dan plannen we een afspraak in. Belangrijk is dat mensen  twaalf uur voor de afspraak echt stoppen met stoken, zodat de kachel en de pijp volledig zijn afgekoeld", sluit Jan af.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 16 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 19 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 21 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00