Afbeelding

Waarom het eiland Iona zoveel mensen trekt

Algemeen

Het weer is er vaak guur en het ligt in een uithoek. Toch nemen jaarlijks veel mensen de ferry vanuit het Schotse Oban naar het eiland Iona. Waarom?

Het kleine Iona, dat aan de westkust van Schotland ligt en 87,7 vierkante kilometer telt, wordt bewoond door slechts zo'n 125 mensen. Er rijden nauwelijks auto's en het is er dus vooral rustig. Heel rustig.

Het zijn eilandliefhebbers, wandelaars met een rugzak op zoek naar rust, die de oversteek wagen. Alsook mensen die gefascineerd zijn door de spirituele aantrekkingskracht van deze plek, omringd door de Atlantische Oceaan. Op de planning staat dan ook vooral een bezoek aan de abdij, de Iona Abbey.

Ooit werd deze abdij met de grond gelijk gemaakt door de Vikingen die tegelijkertijd de volledige bevolking uitmoordde. De abdij is keer op keer nieuwe leven ingeblazen, maar werd opnieuw verwoest tijdens de Schotse reformatie.

Iona Community is wereldwijd bekend

Nu staat ze er geweldig bij, dankzij de hulp van veel vrijwiligers en wordt deze opnieuw bewoond door een oecumenische gemeenschap. De Iona Community telt nu zo'n 265 leden en tweeduizend vrienden van over de hele wereld. Iona spreekt duidelijk bij velen tot de verbeelding.

Wie Iona en de abdij bezoekt waant zich in een andere tijd. Dat heeft alles te maken met de naam van het eiland die is afgeleid van de heilige Columba, die het klooster stichtte. Het is een Ierse heilige die werd geboren in het jaar 512 en in 597 op het eiland overleed. Eeuwen erna leefden er monniken en nog altijd is het vanwege deze historie een christelijke bedevaartplaats.

Het is een oase voor wandelaars en vogelspotters

Daarnaast is Iona een en al natuur, met veel vogels. Vogelspotters, gewapend met camera's en verrekijkers gaan vooral op zoek naar de bijzondere Corncrake ofwel kwartelkoning. Daarnaast zie je veel mensen wandelen, met een rugzak dames en een rugzak heren richting de ruige strandjes.

De begraafplaats is een bijzonderheid op zich. Er liggen namelijk veel Schotse, Ierse en Noorse koningen begraven. Het verhaal gaat bovendien dat er op Iona 360 gewijde stenen waren, met een Stone of Destiny waarop de Schotse koningen werden gekroond. Eind dertiende eeuw is de steen overgebracht naar Westmindster Abbey en later naar the Castle of Edinburgh.

Jaarlijks bezoeken dertienduizend mensen het eiland

De bijzondere historie en de spirituele aspecten maken dat juist dit eiland in het hart van een grote groep mensen een speciale plaats heeft. Iona duidt zichzelf als 'the cradle of Christianity' in Schotland. Het is een van de belangrijkste redenen dat jaarlijks zo'n dertienduizend mensen het eiland bezoeken.

Zoals gezegd is Iona vanaf Oban met ene ferry te bereiken. Het is ook mogelijk om vanuit het eiland Mull de korte oversteek te maken.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 1 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 4 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 6 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 6 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 7 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 7 uur geleden 15
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 7 uur geleden 16
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 7 uur geleden 5