Het Hogeberggebied.
Het Hogeberggebied. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Hoge Berg uitgeroepen tot Icoonlandschap

Algemeen

De Hoge Berg is vanmiddag uitgeroepen tot tweede Icoonlandschap van Nederland vanwege de unieke tuunwallen.

De titel werd toegekend door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) in samenwerking met diverse partijen op Texel die betrokken zijn bij het behoud en de ontwikkeling van het gebied.

De titel Icoonlandschap is volgens de VNC een erkenning van de uitzonderlijke cultuurlandschappelijke kwaliteit van de Hoge Berg. Het andere predicaat is in handen van Noorbeek in Zuid-Limburgse heuvellandschap dat sinds zaterdag 14 april 2018 een Icoonlandschap is.

Volgens de VNC is de Hoge Berg is met haar indrukwekkende hoeveelheid kenmerkende tuunwallen wereldwijd uniek te noemen. "Deze met plaggen gestapelde muurtjes waren lange tijd de enige mogelijkheid om percelen af te bakenen in het ruige eilandklimaat."

De gemeente, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en agrarische natuurvereniging De Lieuw doen volgens de VNC samen met particuliere eigenaren hun uiterste best om de tuunwallen, schapenboeten en kolken in zo goed mogelijke staat te houden.

"Deze bijzondere landschapselementen geven het Hogeberggebied haar unieke uitstraling. Bovendien gedijen veel plant- en diersoorten in het schrale en droge milieu van de tuunwallen: de Noordse woelmuis, Texelse zandbij en rugstreeppad en planten als verfbrem, Engels gras, boshyacint en grasklokjes."

Om in aanmerking voor het predicaat Icoonlandschap te komen moet een gebied aan een aantal eisen voldoen. Het moet minstens tweehonderd hectare groot zijn en een bovengemiddelde kwaliteit bezitten op het gebied van cultuurhistorie, ecologie en landschappelijk schoon. "Daarnaast moet er bewust voor zijn gekozen het gebied zo goed mogelijk te bewaren en waar mogelijk te verbeteren."

De toekenning van het predicaat werd vanmiddag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op schapenboerderij De Waddel in het Hogeberggebied.

NH Nieuws maakte deze reportage over het Icoonlandschap.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 5 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 8 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 9 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 10 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 11 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 11 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 11 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 11 uur geleden 5