Logo texelsecourant.nl
Bezoek aan het nieuwe uitkijkpunt bij Ceres.
Bezoek aan het nieuwe uitkijkpunt bij Ceres. (Foto: Jeroen van Hattum)

Nieuwe PH-zanddijk officieel opgeleverd

Deltacommissaris Peter Glas heeft woensdagochtend de nieuwe PH-zanddijk tussen Oudeschild en 't Horntje officieel in gebruik genomen.

Dat gebeurde bij het nieuwe uitkijkpunt dat ter hoogte van Ceres in het nieuwe landschap is gerealiseerd. De Deltacommissaris is een commissaris die zich namens de regering landelijk met waterveiligheid, beschikbaarheid van zoet water en aanpassingen aan water bezighoudt. 


De officiële opening van het nieuwe uitkijkpunt.

Tijdens de toespraken bij de oplevering van de PH-zanddijk was geregeld te horen dat de nieuwe zanddijk bestendig is voor klimaat en toekomst. Mocht het in de toekomst nodig zijn dat de dijk moet worden aangepast voor een stijgende zeespiegel, dan kan dat in een paar weken tijd gebeuren met het storten van extra zand. Dat is sneller dan wanneer een harde dijk moet worden aangepast.

Bij de realisatie van de zanddijk werd een nieuw natuurgebied van tweehonderd vierkante hectare ontwikkeld. Het beheer daarover werd woensdagochtend officieel overgedragen aan Staatsbosbeheer. 

Tijdens de toespraken werd ook even stilgestaan bij het verdwijnen van Ceres en de manier waarop dat verlopen is. Volgens Glas is dat een les geweest hoe belangrijk het is om een omgeving te betrekken bij plannen.


Paneldiscussie bij het NIOZ onder leiding van jeugdwaterschapsbestuurder Rodny Stolk.

De zandige versterking van de PH-dijk werd uitgevoerd door Jan De Nul uit België in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met financiering uit onder meer het Hoogwaterbeschermingsprogramma en het Waddenfonds. De gemeente en de provincie Noord-Holland betaalden ook mee.

Vertegenwoordigers van de diverse partijen prezen elkaar woensdagochtend tijdens een bijeenkomst bij het NIOZ voor de samenwerking om de nieuwe dijk tot stand te brengen. De vertegenwoordiger van het Hoogwaterbeschermingsprogramma sprak van een 'show-case' en gaf aan de realisatie van de PH-zanddijk bij anderen in het land als voorbeeld onder de aandacht te brengen.

Volgens Staatsbosbeheer zijn in het nieuwe natuurgebied inmiddels zo'n zevenduizend zwarte sterns waargenomen, er zijn zeehonden gespot en ook strandbroeders weten het nieuwe gebied te vinden.

Maandag 14 oktober wordt de rest van de versterkte dijken langs de Waddenkust opgeleverd. Bedoeling is dat daarvoor minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat naar het eiland komt.


Peter Glas, sinds 1 januari 2019 Deltacommissaris namens de regering, maakt een foto van het nieuwe gebied dat bij de PH-zanddijk is ontstaan.

Gerhard Smit van Videolux in Den Burg maakte onderstaande film over de ontwikkeling van de PH-zanddijk.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik vind het jammer dat de Sportraad ermee stopt.Reageren!