Afbeelding
Foto Walter Schippers

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Zwemmers van Den Helder naar Texel

Algemeen

22 Texelse zwemmers zijn zaterdag van Den Helder naar Texel gezwommen. Ze werden begeleid door meerdere boten, kajakkers en suppers. 

De weersomstandigheden waren perfect voor de overtocht. Een matige wind, kracht 2 tot 3 en een watertemperatuur van circa 21 graden. 

De overtocht werd georganiseerd door ZPC Achterdiek, de zwemmers die enkele keren per week buitendijks lange zwemtochten maken, eerder deze zomer nog naar Vlieland. De Verkeerscentrale in Den Helder had de vereiste toestemming verleend, zaterdagmorgen was er definitief groen licht. 

De zwemmers gingen rond 15:30 uur bij Lands End in Den Helder het water in, verdeeld in groepjes die elk door een boot werden begeleid, ook de kajakkers en suppers hielden een oogje in het zeil. Op het moment van vertrek liep, zoals gepland. de ebstroom nog, die de zwemmers een eindje mee zou voeren, waarna halverwege met de opkomende vloed De Hors zou worden bereikt. 

Door dat de ebstroom iets langer aanhield dan de getijdentabel had voorspeld, trok de stroom de zwemmers wat meer naar het westen, om tegen het einde van de tocht met een bocht bijna op het puntje van De Hors uit te komen. Een afstand van bijna zes kilometer.

Een groepje dreef wat verder af. Toen die tussen de Razende Bol en Texel door de sterke stroming het Schulpengat dreigde te worden ingetrokken, zijn die door hun boot opgepikt en een stukje stroomopwaarts weer op de juiste koers gezet. Daarna konden ook zij hun tocht volbrengen. 

Alle zwemmers die in Den Helder het water in gingen, hebben de oversteek volbracht.

De zwemmers zijn:

Pierre Bonnet, Martine Dogger, Rob Teisman, Geert van der Steeg, Lucie Burgman, Thessa Dijkstra, Lies Lemstra, Auke Rienstra, Eveline Drevel, Emile Seegers, Ria van der Slikke, Marian van Tatenhove, Marit Verkaart, Rene de Ruijter, Sigrid Slegh, Imme van Tatenhove, Yvonne Vittali, Gerard Timmerman, Edwin Wiering, Corrie de Jager, Emma Rienstra en Jan  Wiering. 



Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 10 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 13 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 14 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 15 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 16 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 16 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 16 uur geleden 19
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 16 uur geleden 5