Het terrein van de voormalige Kompasschool in Den Burg.
Het terrein van de voormalige Kompasschool in Den Burg. Foto: Ton Zegers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Behoud groen bij terrein Kompasschool"

Algemeen

Het groen rondom het terrein van de voormalige Kompasschool aan de Molenstraat in Den Burg moet behouden blijven.

Daar pleit de Partij voor de Bomen op Texel voor in een ingezonden brief. Het groen is volgens de partij beeldbepalend en een thuis voor grote aantallen mussen (een bedreigde vogelsoort) en andere vogels en insecten. Onderstaand de brief van de Partij voor de Bomen.


Volgens de berichtgeving vinden we steeds minder insecten- en vogelsoorten in onze omgeving.

In Den Burg worden wat pogingen gedaan voor een grotere aanwas; we zien bermen bezaaid met bloemen, er worden bijen- en vlinderhotels opgehangen en we krijgen informatie hoe wij burgers hieraan kunnen bijdragen. Dit is een goede ontwikkeling. Echter….er is nauwelijks gezoem te ontdekken.

Gonsde het ooit van grote aantallen hommels en bijen, duikelden vleermuizen 's avonds door de lucht en werden tuinen dagelijks bezocht door egels, tegenwoordig zijn deze dieren sterk in aantal verminderd of zelfs helemaal verdwenen. Wij (Partij voor de Bomen) zien met lede ogen veel voortuinen veranderen in steen, er worden grote bomen omgehakt, en koste wat kost moeten zo'n beetje alle groene stroken parkeerplaats worden. Om maar niet te spreken over het massaal kappen van heel veel groen langs de Emmalaan, de ijsbaan en het terrein van de OSG. Beeldbepalende grote bomen zijn weggehaald die misschien konden blijven staan.

Een omgeving vol met statige bomen, sierlijke struiken en heel veel bloemen is niet alleen prachtig om te zien maar heeft tevens een positieve invloed op ons mensen en draagt bij tot een natuurlijke balans.

Partij voor de Bomen zet zich in voor het behoud van deze belangrijke groene zones, en wil in de toekomst voorkomen dat er onnodig gekapt gaat worden. Dit initiatief is niet zomaar uit de lucht gegrepen; vorig jaar is rondom het 'landje van Pelgrim' vrijwel de gehele bomensingel gesloopt. In de Gasthuisstraat is een nieuw wooncomplex uit de grond gestampt, en het uitbundige groen met de grond gelijk gemaakt. Wij vinden dit te erg voor woorden.

Waarom zoveel vernielen? Het is verstandiger te bekijken wat er behouden kan blijven en er dan omheen bouwen (zie o.a. de brochure 'Bouwen met Bomen' van de branchevereniging VHG)

Momenteel proberen we de groensingel bij de Kompasschool te behouden. Dit groen is beeldbepalend en is een thuis voor grote aantallen mussen (een bedreigde vogelsoort) en andere vogels en insecten.

Op dat piepkleine stukje grond wil men een aantal vrijstaande koophuizen realiseren plus een zorgcomplex van twee verdiepingen. Twintig parkeerplaatsen op het terrein zelf, plus nog een aantal in de Pieter van Cuyckstraat. Dit plan veroorzaakt een enorme kaalslag aan de Beatrixlaan en de Molenstraat. Bovendien zal het verkeer in deze straten flink toenemen.

Wij vrezen dat veel omwonenden zich hiervan niet bewust zijn.

Inmiddels is er een paar keer overleg geweest met de gemeente en is er contact gezocht met Woontij. Ook zijn de politieke partijen benaderd.

Het lijkt alsof geen van deze instanties kunnen garanderen dat het groen zal blijven bestaan of een groot deel daarvan. En wat zal er in de toekomst met het terrein van de Thijsse-, Jozef- en de Vrijeschool gaan gebeuren?

Op 18 september wordt tijdens de raadsvergadering een besluit genomen. Wij hopen dat nieuwe inzichten, zoals respect voor onze natuurlijke omgeving, een doorslaggevende rol zullen spelen in de besluitvorming.

Partij voor de Bomen Texel en omwonenden Kompasschool

Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 31 minuten geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 46 minuten geleden 1
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 1 uur geleden 5
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 1 uur geleden 1
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 1 uur geleden 2
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 2 uur geleden 54
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 3 uur geleden 17