Logo texelsecourant.nl
Japanse munt heeft een diameter van 2,47 cm en een gewicht van 2,81 gram. Op de voorzijde staan vier Chinese karakters: Yuan, Feng, Tong en Bao. Op de keerzijde staan geen karakters.
Japanse munt heeft een diameter van 2,47 cm en een gewicht van 2,81 gram. Op de voorzijde staan vier Chinese karakters: Yuan, Feng, Tong en Bao. Op de keerzijde staan geen karakters. (Foto: Gemeente Texel)

Japanse munt op strand gevonden

Op het Texelse strand is een koperen Japanse munt uit de zeventiende eeuw gevonden.

De munt (een Kèpèng) dateert uit de periode 1659-1685 en is geproduceerd in de Japanse plaats Nagasaki. De gemeente spreekt van een buitengewone vondst die het belang van Texel als knooppunt van de wereldhandel in de Gouden Eeuw aantoont.

Op de voorzijde van de Japanse munt staan 4 Chinese karakters: Yuan, Feng, Tong en Bao. Op de keerzijde staan geen karakters. De onbeschreven achterzijde geeft volgens de gemeente aan dat de munt uit Japan komt.

"In 1644, aan het eind van de Ming-dynastie, was in China een burgeroorlog uitgebroken waardoor de handel tussen de VOC en China grotendeels stil kwam te liggen. De kooplieden weken uit naar Japan en dreven vanaf 1641 handel vanaf het eiland Deshima voor de kust van Nagasaki."

Volgens de gemeente is het de vraag hoe de munt op het Texelse strand terecht is gekomen. "Is het verloren door een matroos die net de lange reis van Japan via Batavia heeft gemaakt en afmonsterde of komt het uit een Oost-Indiëvaarder vol gepakt met porselein en andere kostbaarheden die vlak voor de kust van Texel is vergaan? Dat is nog niet duidelijk."

Archeologisch wordt in Nederland Japans porselein nog wel eens terug gevonden, munten uit Japan zijn een grote zeldzaamheid.

De munt kwam afgelopen week uit de collectie van een Texelse detectoramateur tevoorschijn. Het leek in eerste instantie sterk op een oud Chinees muntje uit de elfde eeuw uit het tijdperk van de Chinese keizer Shenzong. Onderzoek leerde dat het om een Japanse munt ging.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik ga speulen met Ouwe Sunderklaas:Reageren!