Japanse munt heeft een diameter van 2,47 cm en een gewicht van 2,81 gram. Op de voorzijde staan vier Chinese karakters: Yuan, Feng, Tong en Bao. Op de keerzijde staan geen karakters.
Japanse munt heeft een diameter van 2,47 cm en een gewicht van 2,81 gram. Op de voorzijde staan vier Chinese karakters: Yuan, Feng, Tong en Bao. Op de keerzijde staan geen karakters. Foto: Gemeente Texel

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Japanse munt op strand gevonden

Algemeen

Op het Texelse strand is een koperen Japanse munt uit de zeventiende eeuw gevonden.

De munt (een Kèpèng) dateert uit de periode 1659-1685 en is geproduceerd in de Japanse plaats Nagasaki. De gemeente spreekt van een buitengewone vondst die het belang van Texel als knooppunt van de wereldhandel in de Gouden Eeuw aantoont.

Op de voorzijde van de Japanse munt staan 4 Chinese karakters: Yuan, Feng, Tong en Bao. Op de keerzijde staan geen karakters. De onbeschreven achterzijde geeft volgens de gemeente aan dat de munt uit Japan komt.

"In 1644, aan het eind van de Ming-dynastie, was in China een burgeroorlog uitgebroken waardoor de handel tussen de VOC en China grotendeels stil kwam te liggen. De kooplieden weken uit naar Japan en dreven vanaf 1641 handel vanaf het eiland Deshima voor de kust van Nagasaki."

Volgens de gemeente is het de vraag hoe de munt op het Texelse strand terecht is gekomen. "Is het verloren door een matroos die net de lange reis van Japan via Batavia heeft gemaakt en afmonsterde of komt het uit een Oost-Indiëvaarder vol gepakt met porselein en andere kostbaarheden die vlak voor de kust van Texel is vergaan? Dat is nog niet duidelijk."

Archeologisch wordt in Nederland Japans porselein nog wel eens terug gevonden, munten uit Japan zijn een grote zeldzaamheid.

De munt kwam afgelopen week uit de collectie van een Texelse detectoramateur tevoorschijn. Het leek in eerste instantie sterk op een oud Chinees muntje uit de elfde eeuw uit het tijdperk van de Chinese keizer Shenzong. Onderzoek leerde dat het om een Japanse munt ging.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 45 minuten geleden 1
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 2 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 5 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 21 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10