Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Contract nieuwe waterleiding getekend

Aankondiging

PWN heeft vandaag een contract getekend met het Duitse LMR Drilling GmbH voor de aanleg van een nieuwe waterleiding tussen Den Helder en Texel. De ondertekening vond plaats bij de Koninklijke Marine in Den Helder van waaruit het project wordt uitgevoerd en begeleid. De werkzaamheden starten begin 2017. Naar verwachting is de nieuwe waterleiding vóór de zomer van 2017 in gebruik.

Joke Cuperus, directeur PWN: "Met de aanleg van de nieuwe waterleiding zorgen we ervoor dat Texel de komende zestig jaar verzekerd is van een duurzame drinkwatervoorziening vanaf het vaste land. De afstand, zo'n vier kilometer, in combinatie met de benodigde diameter van 40 cm en de aanlegdiepte van 80 meter maken dit project bijzonder."

Voor de nieuwe waterleiding is gekozen voor een ingenieuze 'horizontaal gestuurde boring'. Dat betekent dat er zowel vanaf Den Helder als vanaf Texel een gang geboord wordt, waar vervolgens de leiding in getrokken wordt. Daarna zal er nog een stuk leiding worden gelegd om de boring op het leidingstelsel van Texel aan te sluiten. Aan de keuze voor deze methode is een voorbereidingstraject met omvangrijk bodemonderzoek vooraf gegaan.

Texel wordt van drinkwater voorzien door twee waterleidingen die in de tachtiger jaren van de vorige eeuw in het wad zijn aangelegd. De toenmalig beschikbare technieken zorgden ervoor dat de leidingen slechts een meter of vijf in de zandbodem zijn ingegraven. In 2013 werden de gemeente Texel en PWN geconfronteerd met een breuk in één van de twee leidingen. Hierdoor kon de watervoorziening tijdens de hittegolf in de zomer van 2013 nog maar ternauwernood via de overgebleven leiding verlopen. De breuk werd veroorzaakt door een sterke stroming die de leiding heeft bloot gespoeld en deze plaatselijk heeft verzwakt. De methode die nu gebruikt wordt, zorgt ervoor dat de nieuwe leiding ongevoelig is voor stromingen en de hiermee gepaard gaande uitschuring van de bodem.

Jaco Spek geeft een rondleiding bij het bedrijf in Oosterend.
Brouwerij Stokerij TX in race voor titel Algemeen 6 uur geleden 1
Afbeelding
"Ik doe hier ook alles" Vacatures 7 uur geleden 4
Afbeelding
Verstrikt in de dakgoot Algemeen 8 uur geleden 1
Het ziekenhuis in Den Helder.
Open dag ziekenhuis Den Helder en Alkmaar Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Armazoen: een spraakmakend kunstproject over slavenschip Hof van Zeeland Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Vacature: Schoonmaakster gezocht voor vakantiehuizen Vacatures 13 uur geleden 1
Afbeelding
Lintje voor Koger-clubicoon André Schoo Algemeen 26 mei, 17:57 13
Wu Wei (zalig nietsdoen}, van Mariska Kooijmans
Zomerzout kunstexpositie toont de Macht van verbeeldingskracht Algemeen 26 mei, 16:15