Optreden tijdens BuitenGewoon Texel.
Optreden tijdens BuitenGewoon Texel. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Cultuur aan bod bij derde BuitenGewoon

Algemeen

Het culturele aanbod van Texel wordt vandaag (Hemelvaartsdag) volop belicht tijdens de derde editie van BuitenGewoon Texel in het centrum van Den Burg. Dat is inclusief de uitreiking van de Texelse Cultuurprijs 2024.

Vijf podia staan er in het centrum van Den Burg. Twee buitenpodia op de Groeneplaats en bij het Glazen Paleis en drie binnenpodia bij het Schoutenhuys, Proeflokaal De Zwaan en de Burghtkerk. Daar zijn van 12.00 tot 18.30 uur tal van optredens van koren, muzikanten en andere artiesten. 

Er is een markt met Texelse kunstenaars en ook evenementen als SomPop, Jazz on the Waves, Muziek op het Terras, Broadway en Texelblues zijn aanwezig met het geluid en de beats van hun festivals. Op de website van BuitenGewoon en een folder die verspreid is, staat het schema met optredens zodat bezoekers volgens de organiserende stichting Texel CultuurEiland, vooraf een keuze kunnen maken uit het diverse aanbod. “Het varieert van muziekevenement tot musea, van galerie tot kunstschilder en van workshop tot theater.”

Om 14:30 uur is vanmiddag de uitreiking van de Texelse Cultuurprijs 2024 op het hoofdpodium op de Groeneplaats. Dan wordt duidelijk naar wie de gemeentelijke prijs gaat: de musical HAIR, het evenement Skemere van Joke Witte of de exposities van Ericka Voortman in het Boetje van Klemat. De toegang tot BuitenGewoon is gratis en er is voor de bezoekers een hapje en een drankje aanwezig.

Texel CultuurEiland houdt het evenement om Texelaars en gasten kennis te laten maken met rijke en veelzijdige culturele leven op het eiland. “Naast de begrippen rust, ruimte en Natuur is Cultuur de vierde pijler van ons eiland. Dit laten we graag zien op de drukste dag van het jaar om zoveel mogelijk bekendheid te geven aan al die verschillende culturele uitingen die ons eiland te bieden heeft.”

Afbeelding
De Omgevingswet in de praktijk Algemeen 30 minuten geleden
Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Deense militair overleden na parachutesprong Algemeen 21 uur geleden 14
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen gisteren 5
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 19 mei, 08:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 17 mei, 16:00