Logo texelsecourant.nl
Foto: Bron: Facebook Marc Plomp

Dempen plas op Zeeburg maakt de tongen flink los

  Landbouw / Visserij

De omgevingsvergunning die de gemeente heeft verleend voor het dempen van een waterpartij op hoeve Zeeburg in De Eendracht heeft de tongen flink losgemaakt. 

De plas zou zijn aangelegd toen de boerderij in polder De Eendracht werd aangewezen als opvanggebied voor (rot)ganzen en in beheer kwam van Staatsbosbeheer. De plas zou zijn gegraven om het land aantrekkelijk te maken voor vogels. Informatie die volgens een betrokkene overigens niet blijkt te kloppen. De plas is volgens hem gegraven nadat Boskalis in 1980 toestemming kreeg om 15000 kuub zand te gebruiken, die tekort waren voor de dijk rond de Eendracht.

Bij de aanwijzing van Waalenburg als robuust natuurgebied, is de de zogeheten (EHS- Ecologische Hoofdstructuur) aanwijzing van Zeeburg gehaald, ging de grond terug naar de landbouw en werd verkocht. En mag de waterplas nu worden gedempt. 

Marc Plomp kaart de kwestie aan op Facebook: "Ben benieuwd waar het vervangende water in diezelfde polder gaat komen om te compenseren." Het bericht genereerde een stroom aan reacties. De Vogelwerkgroep gaat bij SBB informeren of er bij de verkoop van het land voorwaarden met betrekking tot de plas zijn gesteld. "Ik vrees van niet", meldt Adriaan Dijksen. 

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Initiatiefnemers van de petitie "Zeg nee tegen 5G" waarschuwen dat 5G (snel internet) schadelijke is voor onze gezondheid. Mee eens of niet mee eens?Reageren!