Vissen met pulstuig op zee.
Vissen met pulstuig op zee. Foto: Bram Pronk

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Verbod pulsvisserij doodsteek sector"

Landbouw / Visserij

Een mogelijk verbod op pulstuig in de visserij betekent, vergeleken met 2016, een daling van de totale arbeidsopbrengst van €8,7 miljoen in de visserij.

Dat heeft Wageningen Economic Research geconcludeerd in een onderzoek naar de sociaal-economische gevolgen van een volledig verbod op pulsvisserij. Dat gebeurde in opdracht van het Bestuurlijk Platform Visserij.

Het pulsvissen staat onder druk. Het Europees Parlement besloot het een jaar geleden te verbieden. De NOS meldde vanochtend dat de Brusselse onderhandelingen in een beslissende fase zijn en dat er voor Nederland weinig meer te redden lijkt. Komende week valt in Brussel de beslissing.

Volgens Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, zou een volledig verbod niet alleen een teloorgang van de innovatieve Nederlandse visserij betekenen, maar ook de doodsteek voor de algehele visserijsector. "Complete gezinnen leven van deze innovatie."


Het pulstuig biedt volgens de Vissersbond wetenschappelijk bewezen veel voordelen. "Het vermindert de bijvangst met 50 procent, het lichtere tuig geeft minder bodemberoering en het pulstuig levert een flinke brandstofbesparing op."

Als pulsvissers terugschakelen naar de traditionele boomkor verwacht Wageningen Economic Research een toename van 78 procent op het gebied van brandstofverbruik en CO2-uitstoot. De scholvangsten nemen met 69 procent toe en de tongvangsten dalen met 12 procent volgens het onderzoek.

Afname van de totale arbeidsopbrengst betekent afname van de deellonen voor de bemanning. Dat betekent minder inkomsten voor de gezinnen die van de visserij leven en het beroep van visser wordt minder aantrekkelijk voor nieuwe mensen.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 2 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3