Logo texelsecourant.nl
Van gerst tot bier is het thema van de Texelse Landbouwdag. Voorzitter en landbouwer Cor de Lugt proost met Janneke van Renterghem en Lianne ter Steege (Texelse bierbrouwerij), Ewout van de Star en Peter Verstraten (Agrifirm).
Van gerst tot bier is het thema van de Texelse Landbouwdag. Voorzitter en landbouwer Cor de Lugt proost met Janneke van Renterghem en Lianne ter Steege (Texelse bierbrouwerij), Ewout van de Star en Peter Verstraten (Agrifirm). (Foto: Gerard Timmerman)

Organisatie: "Landbouwdag gaat gewoon door"

  Landbouw / Visserij

De Landbouwdag die voor donderdag 25 juli op het programma staat, gaat gewoon door. 

Dat laat de organisatie weten, hiermee vooruitlopende op vragen en geruchten naar aanleiding van de voorspelde hittegolf. 

De meldt maandagmiddag: "De temperatuur verwachting voor Texel ligt donderdag rond 28-29 graden en windkracht 3. Een aangenaam briesje dus. We hebben het dierenwelzijn hoog in het vaandel staan en we zullen er alles aan doen om het voor de dieren een zo aangenaam verblijf te laten zijn. We vertrouwen erop dat mens en dier een mooie dag hebben."

Thema: Van gerst tot bier

Van gerst tot bier is het thema van de Landbouwdag Texel, die wordt gehouden op het land van Jaap en Anja Lap in Den Hoorn. Op deze tentoonstelling wordt het boerenbedrijf in al zijn facetten in beeld gebracht.

Kosten noch moeite worden gespaard om bijzonder voor de dag te komen. De Texelse landbouwsector kan putten uit een rijke schakering, schapenhouderij en -fokkerij, melkvee, akkerbouw, bloembollenteelt en niet te vergeten de landbouwmechanisatie. Daarnaast een rijke en nog jaarlijks groeiend assortiment (Echt) Texelse producten. Allemaal present op de Landbouwdag, een traditie die in de jaren tachtig werd ingezet en nooit meer losgelaten. Met uitzondering van vorig jaar, toen het door de tropische hitte niet verantwoord was om het vee tentoon te stellen.

Van gerst tot graan is geen toevallige keuze. Op Texel groeit jaarlijks zo'n 800 hectare graan, waarvan het afgelopen jaar ongeveer 800 ton werd geleverd aan de Texelse bierbrouwerij. Verwerking tot bier stelt hoge eisen aan het graan, met name aan het eiwitgehalte van de korrels. Het tot mout geschrote Texelse gerst is een belangrijke grondstof voor Skuumkoppe, Texels Bock, Seumerfeugel en andere populaire soorten Texels bier. De brouwerij heeft een stand ingericht waarop het hele brouwproces is te aanschouwen. Ook kan worden geproefd van het bier, aan een speciale bar in het horecagedeelte van Landbouwdag.

Om 13:00 uur begint in de ring een grote optocht van landbouwmachines, waarin het complete proces van gerst tot bier in beeld wordt gebracht. Van de historische zaaiviool tot een vooroorlogse dorsmachine, beschikbaar gesteld en bediend door de vrijwilligers van cultuurhistorisch museum Waelstee in De Waal. Ook de brouwers zijn present, tot en met de expeditie wordt geshowd.

Eén van de vele onderdelen van de Landbouwdag, die om 10:45 uur officieel zal worden geopend door LTO Texel-voorzitter Arnold Langeveld. Na het hijsen van de vlag start in de ring een demonstratie van tuigpaarden. Deze show waarvoor toppers uit het hele land naar het eiland komen is een vast onderdeel van de Landbouwdag. Een primeur ook, want het is volgens voorzitter en animator Cor de Lugt het eerste hippische concours in Nederland onder de vlag van de nieuwe Vereniging van Tuigpaarden Nederland en niet meer onder auspiciën van de KNS. Vrijwel de hele dag zijn er demonstraties, shows en wedstrijden, de prestaties worden beoordeeld door juryleden die tot de top van het land worden gerekend. Om 14:55 uur start de krachtmeting: "Wie is er sterke? Man of paard?"

Indrukwekkend onderdeel is ook de keuring van Texelse schapen, waarvoor fokkers liefst zo'n 300 dieren inzenden. De keuringen beginnen rond 11:00 uur. Om 13:30 uur is een veiling. Bijzonder ook de karkaskeuring van Texelse lammeren, geslacht door Cor Boschma. De jury bestaat uit sterrekok Jef Schuur en oud-slachter Aad van Heerwaarden. Het beste karkas wordt opgediend in Bij Jef.

Verderop de koeienkeuring, waar Texelse melkkoeien strijden om de titel "Miss Texel". Zal meervoudig kampioen is Bea 159 van Hans Kikkert opnieuw met de titel aan de haal gaan?

Op de Landbouwdag tal van andere activiteiten en demonstraties, zoals een roofvogelshow en de Oude Trekker en Motoren Vereniging is present met historisch landbouwmateriaal. Als tegenhanger tonen Texelse mechanisatiebedrijven het modernste van het modernste op het gebied van landbouwmachines. De Agrarische Jongeren Vereniging draait het Rad van Fortuin, De Ridder is er met Alpaca's. Voor kinderen is er het boerenerf, de draaimolen, het springkussen en andere gratis attracties.

Op de markt staan uitsluitend kramen met (Echt) Texelse producten.

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik ga speulen met Ouwe Sunderklaas:Reageren!