Afbeelding
Foto: Vogelwerkgroep

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Lepelaar voor alle basisschoolleerlingen

Algemeen

Het Vogelinformatiecentrum Texel geeft alle leerlingen op de Texelse basisscholen een pluche lepelaar cadeau. Daarnaast zijn er voor de leerlingen verschillende lespakketten beschikbaar.

Afgelopen jaar bestond het Vogelinformatiecentrum tien jaar. Dit willen ze graag vieren door de jeugd van Texel meer te betrekken bij - en te interesseren voor - de vogelrijkdom van het eiland. "Texel is uiteindelijk de vogelrijkste gemeente van Nederland en we hebben de grootste kolonie lepelaars op ons eiland. Bijna 25 procent van de hele Nederlandse populatie broedt hier op Texel. Daar mogen we best trots op zijn", meldt het Vogelinformatiecentrum.

Speciaal voor dit project hebben we daarom een grote pluche lepelaar ontwikkeld met daaraan een kaartje met informatie over de lepelaar en Texel Vogeleiland. We hebben voor iedere leerling een lepelaar.

Het idee is om de kinderen hier wel iets voor te laten doen. We hebben daarom de Texelse basisscholen benaderd om te vragen of ze een klein deel van de lestijd willen besteden aan dit project. Voor de lagere groepen is een kleurplaat van een lepelaar ontwikkeld. Vrijwilliger Rien Boer komt de lepelaars brengen en in de klas vertelt hij iets over de lepelaar op Texel.

De hogere groepen krijgen een korte uitleg over waarneming.nl. Dit is een app/website waar iedereen zijn of haar vogelwaarnemingen in kan bijhouden. Niet alleen vogelwaarnemingen kunnen hierin bijgehouden worden maar alle waarnemingen uit de natuur kan men hierin bijhouden. Insecten, zoogdieren, vogels, echt alles kan ingevoerd worden op deze website. "Leuk is dat iedereen op deze manier kan zien wat er op Texel allemaal aan biodiversiteit is."

Doel van dit project is om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken dat er bijvoorbeeld gewoon in de schooltuin, of thuis in de tuin al veel te zien is. Nu de lepelaars buiten volop aan het terugkeren zijn, om op Texel te komen broeden, is het een prachtig moment om er op scholen iets over te vertellen. Vrijwilliger Rien Boer is al op enkele scholen geweest. Van de schoolklassen die Rien al bezocht heeft hebben alle kinderen inmiddels een mooie lepelaar gekregen. We hebben ook al enthousiaste reacties van ouders gehad over dit project.

"Wilt u als school ook nog meedoen aan het project Lepelaar, meldt u dan bij het Vogelinformatiecentrum in de Cocksdorp (0222-316249). We hopen natuurlijk dat alle basisscholen van Texel mee gaan doen met dit project de komende tijd en dat binnenkort alle basisschoolleerlingen van Texel een pluche lepelaar thuis hebben", besluit het Vogelinformatiecentrum.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 4 minuten geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 3 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 4 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 5 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 6 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 6 uur geleden 10
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 6 uur geleden 15
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 6 uur geleden 5