In de oefenruimte van Therapie Wolf.
In de oefenruimte van Therapie Wolf. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Ik vloek ook wel eens om die trutparkinson"

Gezondheid

"Steeds meer mensen hebben de ziekte van Parkinson. Hoe ga je daar mee om en wat kun je doen om de kwaliteit van leven te behouden? Het is belangrijk dat men er zo snel mogelijk bij is", vertelt Margo Noom van Therapie Wolf.

"Parkinson heb je nooit alleen"

Op het moment dat Parkinson wordt vastgesteld, komt er een hoop op je af. Dit merkte Janny Koning ook, vorig jaar werd de ziekte bij de inwoonster van Den Burg vastgesteld. "Ik was veel sneller moe en struikelde soms ineens. Toen bleek uiteindelijk dat ik Parkinson had. Sinds de diagnose is gesteld, ben ik één keer per week bij Therapie Wolf, ik heb daar veel baat bij. Ik spreek in mijn omgeving steeds meer mensen met Parkinson, misschien ook omdat ik het zelf heb. Ik doe er niet stiekem over, ik kan er ook niets aan doen. Ik zie wel dat de drempel om hulp te zoeken voor sommige andere mensen hoger is. Soms zie ik mensen met Parkinson lopen en dan denk ik 'is dat mijn toekomst?' Ik ben echt wel eens verdrietig. Ik vloek ook wel eens om die 'trutparkinson', maar ik doe er wel zoveel mogelijk aan om mijn dingen te kunnen blijven doen."

"Ook mentaal komt er veel op iemand af"

Eén keer in de week brengt Janny een bezoek aan de praktijk. Maar ze is daar niet alleen maar om oefeningen te doen, al heeft ze duidelijk plezier in het ballonbadminton. "Je kunt Parkinson niet genezen, maar je kunt wel de symptomen bestrijden. Maar dit doet de fysiotherapeut niet alleen. Er is ook een rol weggelegd voor de ergotherapeut" vertelt Ruben van Vliet die mensen leert zo optimaal en zelfstandig mogelijk dagelijkse handelingen en activiteiten uit te voeren in hun eigen omgeving. De diëtist begeleidt iemand met Parkinson bij de omgang met medicijnen en het voedingspatroon. "Als je de medicijnen net voor het eten inneemt, kan het zo zijn dat ze minder goed werken. Dan zijn er mensen die zich er bij neerleggen dat ze 's middags futloos zijn. 'Dat komt door de medicijnen', zeggen ze dan, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn", vertelt diëtist Tamara Zijm. Maar ook mentaal komt er veel op iemand af, een chronische aandoening is immers niet niets. Daarom kan ook een psycholoog een belangrijke rol spelen tijdens de behandeling. Janny geeft aan dat het fijn is dat deze behandelaars allemaal onder één dak werken en met elkaar kunnen overleggen.

"Er zijn verschillende vormen van Parkinson en in verschillende stadia. Belangrijk is ook de mantelzorger. Parkinson heb je nooit alleen. Het heeft ook invloed op naasten", stelt Bernard Wolf. "Het is belangrijk dat Parkinson bespreekbaar wordt en dat mensen er zo snel mogelijk bij bent. En als het gediagnosticeerd is, ga er dan ook mee aan slag." meer informatie over Parkinson is vinden op www.parkinsonnet.nl.

Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 12 minuten geleden
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 17 minuten geleden
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 27 minuten geleden
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 1 uur geleden 34
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 2 uur geleden 14
Afbeelding
Hennie Huisman Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 2 uur geleden 20
Afbeelding
Lintje voor Anneke Dekker Algemeen 2 uur geleden 7