De plek waar de containers zijn verloren.
De plek waar de containers zijn verloren. Foto: Kustwacht

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Schip verliest containers boven Ameland

Algemeen

Een containerschip is dinsdagmiddag op 43 kilometer boven Ameland in de storm vijf containers op de Noordzee verloren.

Volgens de Kustwacht zijn er vanuit het Kustwachtvliegtuig inmiddels twee gesloten containers en één open container gesignaleerd. Uit die open container dreven objecten die als mogelijke rollen papier worden omschreven.

De containers sloegen overboord bij de 170 meter lange en 27 meter brede OOCL Rauma die op weg was van Finland naar Rotterdam. Het schip voer volgens de Kustwacht buiten de gebruikelijke vaarroute voor containerschepen boven de Waddeneilanden.

Het overboord slaan van de containers komt op het moment dat er ophef is ontstaan over het doorgaan van de containervaart tijdens de storm Ciara op de zuidelijke route die kort boven de Waddeneilanden langsloopt. Vanuit de Tweede Kamer was recent nog het dringende beroep op de minister van Infrastructuur en Waterstaat gedaan om die route bij storm niet meer te gebruiken, naar aanleiding van de containerramp met de Zoe begin 2019.

De Kustwacht had - inhakend op de Tweede Kamer - containerschepen groter dan 300 lengte en 40 meter breedte afgelopen weekend al het advies gegeven om de noordelijke in plaats van de zuidelijke route te pakken. Een containerschip week daar vanaf en koos tijdens de storm toch voor de zuidelijke route vlak boven de eilanden langs. Volgens de Kustwacht deed de kapitein dat in overleg met een loods, omdat de zuidelijke route rustiger was dan de noordelijke route. Dat ging overigens goed.

Bij de ramp met de Zoe begin 2019 sloegen 342 containers overboord waarna de stranden van de Friese Waddeneilanden dagenlang bezaaid lagen met rommel. Bij de OOCL Rauma is tot nu toe sprake van vijf overboord geslagen containers.

Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 10 minuten geleden
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 1 uur geleden 34
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 2 uur geleden 11
Afbeelding
Hennie Huisman Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 2 uur geleden 19
Afbeelding
Lintje voor Anneke Dekker Algemeen 2 uur geleden 6
Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 3 uur geleden 27
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 3 uur geleden 78