Voor deze paramotor in 2007 boven het vliegveld is een aanvraag ingediend om te mogen opstijgen en landen vanaf een terrein langs de Pontweg.
Voor deze paramotor in 2007 boven het vliegveld is een aanvraag ingediend om te mogen opstijgen en landen vanaf een terrein langs de Pontweg. Foto: Texel Airport/Mike de Bruijn

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Ook alternatieve plek paramotors landt hard

Algemeen

Plannen voor een terrein buiten het vliegveld voor het opstijgen en landen met paramotors zorgen voor veel beroering. En verwarring. Viel eerst het oog op het oude Boysveld aan de Westerweg, nu is een perceel langs het fietspad tussen de Pontweg en het Waalenburgerdijkje in beeld.

Begin april gaf het college voor het perceel aan de Westerweg een Verklaring van geen bezwaar af voor opstijgen en landen met maximaal drie paramotors voor maximaal 15 vliegdagen per jaar.

Het leidde tot fel protest vanuit de buurt. Met name over geluidshinder en men wees op strijdigheid van het starten en landen met een schermvliegtuig met de bestaande aanwijzing als stiltegebied.

Ook werd de vraag gesteld: waarom gebruikt hij het bestaande vliegveld niet? Al in 2007 heeft Texel Airport van dezelfde initiatiefnemer een paar starts en landingen gefaciliteerd. Uit veiligheidsoogpunt overigens op een andere plek dan op de reguliere start- en landingsbaan. Met name klachten over het geluid waren er toen de reden van dat het vliegveld daarmee destijds mee is gestopt. Maar mocht hij inmiddels over een stillere motor beschikken, is het vliegveld wel bereid er opnieuw naar te kijken. Dat is echter niet aan de orde. De initiatiefnemer, die vooralsnog niet met naam en toenaam in de krant wil, laat weten nog met dezelfde motor te vliegen.

De burgemeester trok de Verklaring van geen Bezwaar op verzoek van de aanvrager in. De reden was dat hij meende gebruik te kunnen maken van de ontheffing van de Modelvliegclub voor het opstijgen en landen in stiltegebied. Toen dat toch niet het geval bleek diende hij een soortgelijke aanvraag in voor het perceel langs het fietspad tussen de Pontweg en Waalenburgerdijkje, eigendom van een aanwonende.

Anders dan aan de Westerweg heeft de burgemeester ervoor gekozen de aanvraag te publiceren om belanghebbenden de mogelijkheid te geven hun zienswijze kenbaar te maken. Er zijn tien zienswijzen ingediend.

Die Stichting Kernwaarden Texel (SKT) voorziet onder meer aantasting van de rust

Die Stichting Kernwaarden Texel (SKT) voorziet onder meer aantasting van de rust. In de wet staat dat de burgemeester de aanvraag alleen kan toetsen aan criteria op gebied van openbare orde en veiligheid. Daarom richten bezwaren van buren zich met name daarop. Hun raadsman advocaat Ron Verheijen: "Het veld ligt langs een fietspad. Bij demonstraties kunnen mensen afstappen om te kijken, wat kan leiden tot ophopingen. Ook is het perceel op geen andere manier te bereiken dan het fietspad. Ik denk dat men zo'n paramotor niet lopend komt brengen, dus gaan ze met de auto over het fietspad. Daarmee komt de veiligheid van fietsers in het gedrang.

Het liefst zou ik opstijgen vanaf een strandslag. Maar de parkeerplaatsen liggen, met uitzondering van De Koog, in een stiltegebied

In de Regeling Veilig Gebruik Luchthavens en Andere Terreinen (RVGLT) staat waar het terrein aan moet voldoen. Uit de aanvraag blijkt niet dat daaraan is voldaan. Ook is niet duidelijk om hoeveel vliegbewegingen per dag het gaat. En komt het niet in de knel met de Regionale Energie Strategie? Daarin staat de omgeving van de Pontweg is aangewezen als zoekgebied voor windmolens. Maar in de RVGLT staat dat bij obstakels van 45 meter en hoger in de omgeving, bijzondere maatregelen moeten worden genomen. En dan is er nog de precedentwerking. Als dit mag, kan het op meerdere locaties gebeuren."

De aanvrager geeft aan zijn vlieghoogte zodanig te kiezen dat de overlast minimaal is. Ook wil hij vooral boven zee vliegen. "Het liefst zou ik opstijgen vanaf een strandslag. Maar de parkeerplaatsen liggen, met uitzondering van De Koog, in een stiltegebied."

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 15 minuten geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 3 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 5 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 5 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 6 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 6 uur geleden 10
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 6 uur geleden 15
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 6 uur geleden 5