Uit onderzoek blijkt dat het merendeel een meerwaarde ziet in dit soort logiesverstrekking.
Uit onderzoek blijkt dat het merendeel een meerwaarde ziet in dit soort logiesverstrekking. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Spelregels B&B blijken 12 mei aangepast: VVD verrast

Algemeen

Het college heeft op 12 mei beleidsmaatregelen vastgesteld die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de eigenaars van een bed & breakfast. In de nieuwe regels staat bijvoorbeeld: "Het aantal slaapkamers dat wordt aangeboden voor logies met ontbijt is zowel qua aantal als qua oppervlakte minder dan de slaapkamers die door de bewoner(s) wordt (worden) gebruikt."

De zaak kwam aan het licht nadat Nick Ran (VVD) dieper de materie was ingedoken naar aanleiding van een door het college verstuurde raadsinformatiebrief. Ran stelde hier vragen over tijdens de laatste commissievergadering en wil weten of dit alleen geldt voor nieuwe verhuurders. Indien dit namelijk ook geldt voor de huidige aanbieders van logies met ontbijt, zullen veel van deze verhuurders in de problemen komen. De eisen tot nu toe waren wel dat een dergelijke verhuurconstructie ondergeschikt moest zijn aan de woonfunctie. Maar op de website staat verder als enige eis: "U biedt maximaal aan 6 personen B&B, in maximaal 3 slaapkamers. Een keuken(blok) en woonkamer zijn niet toegestaan", wanneer het gaat om het aantal slaapkamers." De nieuwe eis over de verhouding tussen het aantal eigen slaapkamers en het aantal verhuurde slaapkamer is niet de enige verrassing. De regel geldt volgens dit stuk ook voor de bedden. De vraag wordt schriftelijk beantwoord, maar dit kan nog wel enkele weken duren. Het is momenteel niet duidelijk of dit een collegebevoegdheid is of dat de gemeenteraad nog iets mag vinden van deze aanpassing. 

College mag regels aanscherpen zonder inmenging gemeenteraad

Het college staat juridisch in haar recht om de regels rond b&b's aan te scherpen, mits dit niet onevenredig is. Dat stelt een advocatenbureau dat het besluit van het college in opdracht van de redactie heeft bekeken.

In een artikel over dit de b&b-sector stelde de verantwoordelijk wethouder Hennie Huisman vorig jaar nog dat het slechts ging om een aandeel van drie procent van de markt.

"Voor het invullen van de beleidsregels heeft het college enige ruimte, namelijk om belangen af te wegen etc. ten behoeve van o.a. de interpretatie van wettelijke regels. Echter, beleidsregels mogen niet onnodig of onredelijk stringent zijn: de toepassing van beleidsregels mag geen belanghebbenden onevenredig in verhouding tot en met die beleidsregels te dienen doelen benadelen. Bovendien mogen de beleidsregels niet in strijd zijn met de wet. Omdat de beleidsregels bestaande wetgeving invulling/interpretatie geven, heeft de exploitant formeel gezien nog steeds dezelfde rechten en plichten waardoor een overgangsbepaling niet vereist is. Wel kan eventueel een beroep worden gedaan op de bevoegdheid van het college om van de beleidsregels af te wijken uit artikel 4:84 Awb, indien de toepassing van de regels in een bepaald geval kort gezegd onevenredig is. Er is echter nader onderzoek vereist om te bezien of de beleidsregels B&B in een specifiek geval, dan wel voor meer gevallen onevenredig zijn of anderszins in strijd met de wet zijn." De kans dat een hoop b&b-houders naar de rechter stappen, is dan ook groot. Het college is bevoegd om beleidsregels (zoals onderhavige) vast te stellen; hiervoor is geen raadsbesluit vereist. Desalniettemin kan afgevraagd worden of de gemeente een dergelijk speelveld wil betreden. Streng handhaven van een dergelijk besluit zal bij vele logiesverstrekkers tot problemen leiden. In veel gevallen wordt deze manier van verhuren ook gebruikt om de hypotheek te kunnen betalen of de huur op te kunnen hoesten. Op Texel is het momenteel alleen verboden b&b's te houden in sociale huurwoningen en in bedrijven. Uit artikel 21 van de Huisvestingswet blijkt dat het college verantwoordelijk is voor het handhaven van artikel 4:81 van de Awb. Het college kan overgaan tot bijvoorbeeld het opleggen van een boete bij overtreding ervan.

In een artikel over dit de b&b-sector stelde de verantwoordelijk wethouder Hennie Huisman vorig jaar nog dat het slechts ging om een aandeel van drie procent van de markt.

Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 1 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 3 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 3 uur geleden 6
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 4 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 4 uur geleden 8
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 5 uur geleden 11
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 5 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 5 uur geleden 15