Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

18 maanden cel voor juweliersroof

Divers

De rechtbank in Alkmaar een 21-jarige man uit Utrecht dinsdag veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor zijn aandeel in de inbraak bij juwelier Martin Tromp in Den Burg. Justitie had 2,5 jaar celstraf geeist.

Bij de nachtelijke kraak op 7 maart dit jaar maakten de 21-jarige man en zijn mededader – vermoedelijk een 26-jarige plaatsgenoot uit Utrecht – voor €165.000,- aan goud, juwelen en sieraden buit en richtten zij een ongekende ravage aan.

Ze sloegen zich met een kloofbijl en een voorhamer een weg naar binnen, waar zij alle vitrines stuksloegen. Waar de advocaat twee weken geleden sprak van "een inbraak in een bedrijfspand en een daarbij passende celstraf van tien weken", trok de rechtbank de vergelijking met een ramkraak.

Die was zorgvuldig gepland en beraamd, aldus het vonnis, en in alle opzichten professioneel en brutaal. De daders huurden een auto en een huisje in de omgeving, zorgden voor bivakmutsen en tassen en hadden de beschikking over een vluchtscooter die ze later dumpten. Daarnaast werden aanrijroutes voor de politie gebarricadeerd met een houten bank en een picknicktafel. Een omwonende die op de herrie afkwam, werd met de dood bedreigd.

Of de buit is teruggevonden, is niet bekend. De door de juwelier geleden schade is geheel door de verzekering vergoed, op een bedrag van €13.850 - na. Dat moet de 21-jarige man aan de juwelier vergoeden. De nog jeugdige Utrechter – al in het bezit van een imponerend strafblad – zag aan zijn voorwaardelijke strafdeel van zes maanden een reeks strenge voorwaarden gebonden. Zo krijgt hij een meldplicht bij de reclassering. Ook moet hij meewerken aan diagnostische onderzoeken en eventuele psychiatrische behandelingen.

Helemaal afgedaan is de zaak nog niet. De 26-jarige medeverdachte, die na zijn aanhouding werd verward met een ander en bij vergissing werd vrijgelaten, moet op 30 november voor de rechter komen. Het is niet bekend of hij inmiddels is opgespoord. Bij een tussentijdse zitting afgelopen zomer was hij spoorloos.

Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 15 uur geleden 12
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 18 uur geleden 2
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 28 apr, 17:55
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 28 apr, 14:13
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 28 apr, 12:00
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen 28 apr, 10:30
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 28 apr, 08:00 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 27 apr, 16:00 6