Met olie vervuilde meerkoet; inmiddels is hij gewassen en vrijgelaten.
Met olie vervuilde meerkoet; inmiddels is hij gewassen en vrijgelaten.

Zorgen Ecomare na olievervuiling

Divers

"Een gore troep, stinkend en bijtend", zo kwalificeerde Pierre Bonnet van Ecomare de drab waaruit hij een stervende doodaars opdiepte. De olievervuiling in de haven van Oudeschild vormt een bedreiging voor het zeeleven en dat baart Ecomare dan ook grote zorgen. De Waddenzee is een kwetsbaar en belangrijk natuurgebied; niet voor niks is het tot Werelderfgoed verklaard.

Vogels die in het vervuilde water zwemmen of duiken, raken met de olie besmeurd. Hierdoor verliest hun verenkleed zijn waterdichtheid. De vogel kan dan niet meer goed drijven en het koude water kan tot op de huid komen, met onderkoeling als gevolg.

Ook vissen en ongewervelde zeedieren lopen risico. In de jachthaven van Oudeschild is veel hard oppervlak, zoals kades, steigers en pontons. Daarop leven bijvoorbeeld zeepokken, mosselen en zeeanemonen. In het water zwemmen harders, typische havenvissen. Voor al het leven in de haven vormt de olievervuiling een ramp.

Helaas is er ook olie de haven uitgestroomd, de Waddenzee in. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in de Texelse havens en Waddenzee en voor de bestrijding van olieverontreiniging in het gebied. Inmiddels is de haven afgesloten om verdere uitstroom te voorkomen. Ecomare roept een ieder die een vogel met olie vindt op, deze niet met blote handen op te pakken. Gebruik een plastic zak of plastic handschoenen of neem contact op met Ecomare. Bij grote vogels zoals aalscholvers of jan van genten wordt het helemaal afgeraden ze op te pakken, vanwege het risico van verwonding. In de Vogelopvang van Ecomare worden vervuilde vogels professioneel gewassen en kunnen ze herstellen. 

Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 12 uur geleden 12
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 16 uur geleden 2
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 28 apr, 17:55
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 28 apr, 14:13
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 28 apr, 12:00
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen 28 apr, 10:30
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 28 apr, 08:00 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 27 apr, 16:00 6