Nico Tessel van het Hoogheemraadschap geeft studenten van de TU Delft uitleg over het holofytenfilter.
Nico Tessel van het Hoogheemraadschap geeft studenten van de TU Delft uitleg over het holofytenfilter.

Studenten TU moeten het eens zien te worden

Divers

Studenten van de TU Delft zijn deze week op Texel om onderzoek te doen naar een volledig duurzaam Texel. Ze bezoeken daarbij allerlei duurzame initiatieven en  innovaties. Dagelijks doen zij via dit blog verslag over de voortgang van hun werkzaamheden. Hier aflevering 3.

Dag 3 blog Texel

Texel lokaal of Texel internationaal. Vandaag werd kennis genomen van twee verschillende Texelse initiatieven voor voedselproductie. De dag begon met een verhaal over het Zilt Proefbedrijf. De toenemende verzilting van landbouwgrond is een wereldwijd probleem en onderzoek naar de mogelijkheden van zilte landbouw is daarmee van groot belang om ook in de toekomst voldoende voedsel te kunnen produceren. Specifieke kennis over de onderzoeksmethodes en de resultaten werd met ons gedeeld. Dit bedrijf is niet alleen op Texel goed bekend, maar ook internationaal. De aardappel wordt bijvoorbeeld geëxporteerd naar Pakistan. Maar niet alle Texelse voedselinitiatieven hebben deze internationale oriëntatie. Texels Rundvlees wil juist de hele keten lokaal houden. Op Texel worden de runderen van dit label gehouden, geslacht en geconsumeerd. Dit sluit goed aan bij ideeën van de studenten over lokale productie en benutten van bronnen en toepassingen op Texel. Na een bezoek van een aantal studenten aan de slachterij, hadden zij meer respect voor de dieren en het vlees en werden zij meer bewust van het vlees dat zij consumeerden. Een belangrijk verschil in visie op de voedselketen dus van de verschillende bedrijven waar de studenten rekening mee zullen houden in hun ontwerp. Duurzaamheid heeft vele aspecten in zich. Een aardappel produceren, die ervoor zorgt dat zelfs in gebieden met grond met een hoge zoutconcentratie voedsel kan worden geproduceerd draagt bij aan duurzaamheid. Maar duurzaamheid is ook: lokaal produceren, energie voor transport laag houden, banen verschaffen voor Texel en aandacht voor dier en natuur. Een belangrijke beslissing voor de studenten is dan ook welke aspecten van duurzaamheid ze mee willen nemen, hoe deze af te wegen zijn, wie er van profiteert en hoe het in combinatie werkt met de context van Texel.

Daarnaast werd er vandaag ook veel tijd besteed aan de uitwerking van het vak. Een groot deel van de dag zaten de studenten weer in de schoolbanken van de voormalige basisschool De Verzamelpost. Terug van het veldwerk en het onderzoek naar de uitwerking van het totale project. Een lange discussie was nodig om alle 25 studenten het eens te laten worden over het eindproduct. De laatste persoonlijke column werd door de studenten geschreven als reflectie op de Texelweek. Het gehele proces van de studenten is te vinden op de volgende website: http://www.being-here.net/page/3825/2014-engineering-for-sustainable-development. Vanmiddag om half twee presenteren ze hun plan voor een volledig duurzaam Texel in De Verzamelpost in Den Hoorn. 

Studenten nemen een kijkje in de machinekamer van TESO.
Er werd ook een kijkje genomen bij zoogkoeienhouder Werner Dros.
In De Verzamelpost werden de ideeën op papier uitgewerkt.
Afbeelding
Verhalen door De Vriendenkring Algemeen 12 uur geleden
Piet Kooiman en Henk Cornelissen.
Podcast Texelse Courant 2 mei 2024 Algemeen 14 uur geleden
Martin en Karin Zeeman in de winkel aan de Waalderstraat.
Grabbelen bij Smakelijk & Meer Algemeen 18 uur geleden 30
Afbeelding
Multigames in de TXL Sporthal Sport 20 uur geleden 1
Spelletjes op het grasveld van S.V. De Koog.
Veel animo voetbalinstuif S.V. De Koog Sport gisteren
Afbeelding
Nieuwe cursus aquarelleren bij Artex Cultuur 1 mei, 13:53
Porren in het vuur tijdens de meierblis.
Texel laat meierblis branden Algemeen 1 mei, 09:00 4
V.l.n.r.: Hugo Groothuis, Thomas Wassenaar, Kevin van Zuilekom, Mike van der Haas, Jan van Wijk, Herbert de Geer en Tim de Haan
Heren 1 schrijft historie met promotie Algemeen 30 apr, 22:32