Afbeelding

Wijsneus delft onderspit

Divers

Jannie Wiegmans in De Koog heeft een overwinning geboekt in haar juridische strijd tegen feestcafé De Wijsneus. De rechter heeft uitbater Nick Ran en pandeigenaar Talsma Vastgoed opgelegd binnen 14 dagen geluidsbeperkende maatregelen te treffen vanwege de overlast die Wiegmans ondervindt.

Wiegmans bracht de zaak afgelopen augustus aan bij de rechter omdat ze "geen oog meer dichtdeed" door met name harde basdreunen uit het vlakbij haar woning gesitueerde feestcafé en omdat jarenlang overleg volgens haar niets had opgeleverd.

In september 2012 haalde ze even opgelucht adem, toen de gemeente het horecabedrijf met een zogenoemd maatwerkbesluit dwong de geluidproductie te beperken. Binnen een paar maanden veegde de rechtbank dat besluit echter om bestuursrechtelijke redenen van tafel. Inmiddels lijdt zowel haar geestelijke als lichamelijke gezondheid onder de situatie, zo betoogde haar advocaat Gerben Creutzberg bij de rechter.

Die hield de zaak in augustus in eerste instantie nog aan, nadat ze de partijen aan de onderhandelingstafel had gekregen om te proberen in onderling overleg alsnog een oplossing te zoeken. Hoewel ze elkaar dicht naderden, kwam het niet tot een akkoord. Eind augustus werd duidelijk dat een gerechtelijke uitspraak in de zaak onvermijdelijk was.

In het vonnis trekken Ran en Talsma Vastgoed BV aan het kortste eind. Binnen 14 dagen moet in De Wijsneus een zogenoemde BassCreator staan om te voorkomen dat de basdreunen voor overlast blijven zorgen. Aan de apparatuur moet een geluidsbegrenzer worden gekoppeld, die wordt afgeregeld en verzegeld. Binnen drie weken na plaatsing moeten deskundigen de effecten beoordelen.

Het vonnis is op belangrijke punten - conform de eis van Wiegmans - inhoudelijk gelijk aan het gemeentelijke maatwerkbesluit van september 2012. Ran en Talsma Vastgoed riskeren een boete van €5.000,- per dag(deel) als zij de bepalingen in het vonnis niet volgen. Dat bedrag kan maximaal oplopen tot €50.000,-.

Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 13 uur geleden 12
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 17 uur geleden 2
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 28 apr, 17:55
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 28 apr, 14:13
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 28 apr, 12:00
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen 28 apr, 10:30
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 28 apr, 08:00 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 27 apr, 16:00 6