Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Marc van Rijsselberghe geridderd

Algemeen

Marc van Rijsselberghe is vanochtend Koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Rijsselberghe kreeg de onderscheiding onder meer voor zijn pionierend werk in de biologische en de zilte landbouw. Een overzicht van zijn verdiensten:

1977 – heden: initiatiefnemer en/of directeur van onder andere Stichting Donatus, Salt Farm Foundation, Zilt Proefbedrijf, Salt Farm Foundation, St. Zilte Zones & St. Blauwe Polder

In 1977 was de heer Van Rijsselberghe directeur van Stichting Donatus, één van de eerste zes biologisch dynamische landbouwbedrijven in Nederland en een voorbeeld in biologische landbouw. Het was ook één van de eerste zorgboerderijen in Nederland. Vanwege zijn gezondheid is hij hier noodgedwongen mee gestopt. 

In 2006 nam hij het initiatief om, samen met VU Amsterdam, onderzoek te doen naar zouttolerante landbouw. Daaruit is Zilt Proefbedrijf ontstaan. Onder de naam Salt Farm Texel is dit bedrijf inmiddels internationaal befaamd op het gebied van de zilte teelt. Het richt zich vooral op kleine boeren in arme landen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in het open-lab voor wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden van de zouttolerantie van gangbare gewassen die over hele wereld gegeten worden. Het kenniscentrum is toegankelijk voor iedereen die het nodig heeft (www.salineagricultureworldwide.com). Binnen- en buitenlandse TV-ploegen en hoogwaardigheidsbekleders die hier belangstelling voor hebben worden op Texel gastvrij onthaald waardoor Texel ook baat heeft bij deze aandacht.

De kennis over verzilting wordt hierdoor wijd verspreid. Klimaatverandering dwingt tot anders omgaan met de bronnen en kansen die er zijn. Met zilt water blijkt namelijk veel meer mogelijk dan eerder in de conventionele landbouwwetenschap werd aangenomen. De kennis die op Texel is ontwikkeld rond zilte teelt is wereldwijd cruciaal gebleken in het versterken van voedselzekerheid en armoedebestrijding. Nederland is hierdoor een toonaangevend land op het gebied van zilte teelt. 

De heer Van Rijsselberge is erg gedreven om een bijdrage te leveren aan het verminderen van het mondiale voedselvraagstuk. Hij werkt daarbij op geheel eigen wijze samen met ministeries, universiteiten en onderzoeksinstellingen. Zijn grote netwerk zet hij ook graag in voor de verduurzaming (op Texel) op andere fronten zoals circulaire visteelt op land, energie, mobiliteit, nieuwe dijken en 3e generatie biomassa.

2012 – 2018: Bestuurslid en organisator Ronde om Texel, Watersportverbond en Watersportvereniging

De heer Van Rijsselberghe was bestuurslid van de Ronde om Texel en mede organisator van een aantal surfkampioenschappen. Ook is hij betrokken bij de Dorian Foundation, vernoemd naar zijn zoon Dorian van Rijsselberghe die tweevoudig Olympisch kampioen windsurfen is. De Dorian Foundation ondersteunt sporters en sportevenementen op Texel.

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 21 uur geleden
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 17 mei, 16:00
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 17 mei, 15:49
Afbeelding
Zeepaardjes naar zee Algemeen 17 mei, 14:48
Afbeelding
Twee vacatures bij Kabeltex 17 mei, 14:22
In de Royal Opera House voorstelling zondag deze keer klassiek ballet met Het Zwanenmeer.
Strangers, Furiosa en Zwanenmeer in bios Algemeen 17 mei, 13:30