De UK58 die 68 jaar geleden op zee bleef.
De UK58 die 68 jaar geleden op zee bleef. Foto: Visserijarchief G.J. van Welle // NH

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Urker kotter na 58 jaar mogelijk teruggevonden

Algemeen

De Urker kotter UK58 die op 25 januari 1966 van de radar verdween is mogelijk teruggevonden op de bodem van de Noordzee ten noordwesten van Texel.

Dat meldt mediapartner NH aan de hand van bevindingen van de Stichting Onderzoek Maritiem Vermisten. Die doet voor nabestaanden onderzoek naar scheepswrakken. De stichting denkt op het goede spoor te zitten voor de UK58.

Het schip verdween op 25 januari 1966 met vijf bemanningsleden aan boord. Behalve een naambord werd er nooit iets teruggevonden van de kotter. De stichting werd een tijdje geleden benaderd door een kleinzoon van één van de vijf verdwenen vissermannen, waarna medewerkers van de stichting aan de slag gingen.

De doorbraak deed zich voor bij het Nationaal Archief. Daar vonden de onderzoekers na lang zoeken de positie waar het naambord van de UK58 was opgevist. Via Rijkswaterstaat kwam de stichting aan sonarbeelden van de betreffende plek op de Noordzee en daarop waren heel duidelijk de contouren van een kotter op de zeebodem te zien.

De Stichting Onderzoek Maritiem Vermisten maakt zich volgens NH inmiddels op voor een expeditie naar de betreffende plek tijdens de Pinksterdagen. Dan gaan ervaren duikers naar het wrak om te onderzoeken of het echt de UK58 is. “Het hangt van het weer af, maar we willen met Pinksteren op het wrak gaan duiken.”

De nabestaanden wachten tot die tijd in spanning af. “Ze zijn erg dankbaar. Het was erg emotioneel. Voor hen is het iets wat altijd in de familie heeft geleefd. Om daar duidelijkheid over te krijgen, is voor hen heel belangrijk.”

Het bovenstaande artikel heeft u gratis kunnen lezen. Dagelijks zijn onze acht redacteuren aan het werk om het nieuws en de achtergronden op Texel te verslaan. Wilt u alle artikelen kunnen lezen en de lokale journalistiek steunen, neem dan een abonnement. Dit kan al vanaf € 7,10 per maand. Klik hier om ook abonnee te worden. Bent u al abonnee, dan kunt u, voor slechts €1,50 per maand extra, de krant óók online lezen inclusief toegang tot alle EXTRA artikelen op onze website. Mail hiervoor naar abonnementen@texelsecourant.nl

Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 7 uur geleden 1
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 10 uur geleden 2
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 28 apr, 17:55
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 28 apr, 14:13
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 28 apr, 12:00
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen 28 apr, 10:30
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 28 apr, 08:00 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 27 apr, 16:00 6