Iede de Vries.
Iede de Vries. Foto: Jeroen van Hattum

Iede de Vries nieuwe lijsttrekker GroenLinks

Algemeen

De kandidatencommissie van GroenLinks heeft Iede de Vries (67) voorgedragen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Hij wordt daarmee de opvolger van Jaap Vlaming die de afgelopen jaren voor GroenLinks in de gemeenteraad zat. 

Dat blijkt uit de uitnodiging voor de ledenvergadering die GroenLinks donderdagavond 14 december houdt in De Lindeboom.

Iede de Vries was in de jaren zeventig en tachtig redacteur van de Helderse Courant op Texel, en onder meer parttime barkeeper in DeTwaelf Balcken. In die jaren was hij onder meer maker en uitgever van de eerste gratis toeristenkrant op het eiland, de TexelTelex. Daarnaast was hij onder meer de bedenker van het Texels paspoort en verzorgde hij interviews voor de lokale omroep. 

De Vries heeft veel ervaring opgedaan in het lokale openbaar bestuur, als gemeenteraadslid in Hilversum, en als bestuurslid van de gewestelijke regio en van het Goois Natuurreservaat. In de twaalf jaar dat hij in Hilversum in de gemeenteraad zat, was hij een raadsperiode coalitiepartij alsmede enkele jaren oppositieleider. Hij was in 1989 een van de oprichters van de nieuwe landelijke politieke partij GroenLinks. 

Ook was hij jarenlang bestuurslid van de journalistenvakbond NVJ, en was nauw betrokken bij regionale activiteiten van VluchtelingenWerk.

Recentelijk publiceerde hij - 'als overkantse halve Texelaar' - een groot artikel op de site van de Texelse Courant over de besluitvorming rond de (niet-)afsluiting van het strandje bij Ceres. Hij betoogde daarin dat de gemeente Texel, als kleine speler in zo'n groot project, nauwelijks invloed en zeggenschap heeft. 

Ook presenteerde De Vries enkele keren het grote grote lijsttrekkersdebat op Texel bij de Provinciale verkiezingen. Hij volgt de ontwikkelingen in de lokale politiek nauwgezet, en is vooral de afgelopen maanden een trouw bezoeker van commissie- en raadsvergaderingen.

De Vries was de afgelopen jaren verslaggever, nieuwsmaker en eindredacteur bij de Wereldomroep en regionale SBS-televisie, en is sinds enkele jaren met vervroegd pensioen. Hij woont sinds begin dit jaar weer in Den Burg.

Op de ledenvergadering van GroenLinks wordt donderdagavond ook de volgorde van de rest van de kandidatenlijst vastgesteld, en wordt het concept-verkiezingsprogramma besproken.

Iede de Vries.
Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 1 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 4 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 6 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 6 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 7 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 7 uur geleden 15
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 7 uur geleden 16
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 7 uur geleden 5