Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau

Algemeen

Rolf Bak uit Den Burg is Koninklijk onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Dat is een hoge graad in de civiele ridderorde. De graad van officier volgt na de titels ‘lid’ en ‘ridder’. Hij wordt uitgereikt aan mensen van wie de inspanningen landelijk en internationaal van betekenis zijn geweest.

Bak, oud-medewerker van het NIOZ, is geridderd voor zijn vele inspanningen wereldwijd voor het koraalrif. Een overzicht van zijn verdiensten. 

1970 – 1984: Marien bioloog en onderdirecteur van Carmabi

Meneer Bak was pionier en legde de basis voor kwantitatieve koraalrifwetenschappelijke expertise in Nederland. Hij leidde de ontwikkelingen binnen dit onderzoekgebied en publiceerde hier meer dan 24 wetenschappelijke artikelen over. 

In 1989 kreeg hij van de regering van Curaçao de Colá Debrotprijs voor zijn belangrijke bijdrage aan de lokale natuurkennis. Dankzij zijn opvolgers wordt zijn werk vandaag de dag gestaag voortgezet. Carmabi is inmiddels een blijvend centrum voor koraalrifwetenschap. Wetenschappelijk toerisme is erkend als een innovatieve nichemarkt voor duurzaam gebruik van de kwetsbare natuurlijke hulpbronnen van het eiland.

1985 – 2007: Senior Marien Bioloog bij het Koninklijk NIOZ

De heer Bak droeg bij aan de ontwikkeling van het vakgebied van de kwantitatieve mariene microbiële ecologische wetenschap en begon de technieken daarnaast toe te passen op de ecologie van tropische koraalriffen. 

Als auteur en/of co-auteur gaf hij leiding en werkte hij mee aan 96 wetenschappelijke artikelen. Zijn inzet voor de ontwikkeling van de koraalrifwetenschap als onderzoeksveld voor het NIOZ heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het NIOZ als expertisecentrum op dit gebied tot op de dag van vandaag.

1989 – 2007: Hoogleraar Tropische Mariene Biologie Universiteit van Amsterdam

De heer Bak was docent en begeleider en inspireerde een hele generatie Nederlandse en buitenlandse wetenschappers. Hij hielp bij het opzetten van tropische mariene biologie als expertisegebied van de Universiteit. 

Hiernaast gaf hij les en begeleidde hij studenten in de ecologie van mariene organismen aan de universiteiten van Newcastle, Warwick, Exeter, Marseille, Bremen, Puerto Rico, Miami, Wageningen, Utrecht en Groningen.

1986 – 1990: Penningmeester voor de Internationale Vereniging voor Rifstudies

De heer Bak beheerde de financiën en de lidmaatschappen van deze wetenschappelijke vereniging en rapporteerde hier jaarlijks over. Ook was hij eindverantwoordelijke voor de sponsoring en uitgaven van evenementen die werden georganiseerd.

2008 – 2013: Hoofdredacteur van tijdschrift Coral Reefs

Als hoofdredacteur had hij een belangrijke coördinerende en redactionele functie voor publicaties in dit vooraanstaand professioneel tijdschrift dat zich richt op koraalriffen. Voor zijn vele bijdragen aan de ontwikkeling van kwantitatieve experimentele koraalrifwetenschap kende de International Society for Reef Studies hem in 2018 de onderscheiding Eminence in Research toe.

2008 – 2022: Na pensionering

Na zijn pensioen heeft de heer Bak samen met collega’s nog meer dan 21 peer-reviewed wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in vooraanstaande vakbladen. Hij assisteerde, adviseerde en begeleidde collega’s en studenten in deze wetenschap van over de hele wereld.

“De heer Bak is grondlegger van het ‘experimenteel-ecologisch’ onderzoek naar koraalriffen en het langstlopende onderzoek naar koraalriffen ter wereld. Hierdoor is de heer Bak iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd en iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.”

Een vat Texels Geheim 2024 aan boord van de reddingboot.
Texels bier voor jubilerende KNRM Algemeen 7 uur geleden 1
Nieuwe verschijning op Texel: de Vogelfietssafari van Klaas de Jong.
Van bierfiets tot vogelfietssafari Algemeen gisteren 9
Martine van Huntum en haar team zijn al jaren de specialist in gezichtsbehandelingen.
Beauty Outline is de personal trainer voor je huid Advertorials 5 mei, 13:00
Eilanddichter Fiet van Beek draagt Tegenspraak voor.
TEGENSPRAAK Algemeen 5 mei, 12:00 1
Steenlopers.
De Lezersfoto - Steenlopers Algemeen 5 mei, 08:00
Burgemeester Mark Pol en raadslid Nick Ran legden zaterdagavond een krans op de Algemene Begraafplaats in Den Burg ter gelegenheid van Dodenherdenking.
Eerbiedwaardige Dodenherdenking Texel Algemeen 4 mei, 21:00
Pepijn Dros en Gelein Jansen in gesprek met elkaar.
Podcast Terugkijken: Tussen twee vuren Algemeen 4 mei, 12:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #46 Yvon Jaspers Algemeen 4 mei, 10:30