Aagje Luijtsen brieven
Aagje Luijtsen brieven Foto: Oudheidkamer Texel

Dit artikel is geschreven door
Bibliotheek Texel

Met meer dan 600.000 bezoekers en ruim 36.000 leden is KopGroep Bibliotheken de grootste culturele instelling in de Noordkop

Vrijwilligers gevraagd voor voorleesmarathon Aagje Luijtsen Festival

Algemeen

Het Aagje Luijtsen Festival, dat zal plaatsvinden op zaterdag 24 juni, bestaat uit diverse activiteiten rondom Aagje Luijtsen en haar tijdgenoot Pieter van Cuijck. Er is o.a. aandacht voor de sporen die zeemansvrouw Aagje nagelaten heeft in Den Burg en voor de brieven die zij tussen 1776 en 1780 schreef aan haar man, Harmanus Kikkert, stuurman op een VOC schip.

Deze brieven zijn in 2003 gebundeld in het boek Kikkertje Lief. Informatie van uitgever Het Open Boek: 'De vondst van de brieven was uniek. Een pakket van negentien lange brieven van één zeemansvrouw werd nooit eerder aangetroffen. De vondst is bovendien uitzonderlijk omdat de brieven een heel nieuw verhaal vertellen. Niet dat van de mannen op hun verre reizen over de wereldzeeën, maar het verhaal van de achterblijvende vrienden en familieleden.

Over Aagjes schouder lezen we mee: haar eenzame nachten, de omgang met haar schoonfamilie, haar dagelijkse zorgen en haar verlangen naar haar 'Kikkertje lief'. De correspondentie breekt af op een aangrijpend moment, als Aagje haar man Harmanus moet informeren over de dood van hun zoontje. Aagjes brieven zijn levendig en teder, vol dagelijkse details maar ook vol menselijk drama. Ze geven een prachtig beeld van het dagelijks leven ruim tweehonderd jaar geleden.'

Tijdens het festival wordt tussen 11.00 en 16.00 uur een voorleesmarathon gehouden. De organisatie is op zoek naar vrijwilligers die willen voorlezen uit de historische brieven en andere teksten over Texel in die tijd. Enthousiaste voorlezers die zich hiervoor in willen zetten kunnen zich aanmelden via e-mail m.vonk@kopgroepbibliotheken.nl of bellen met de bibliotheek 312743.

Op dinsdagavond 20 juni om 20.00 uur is er in de bibliotheek een bijeenkomst voor deze voorlezers om de teksten alvast even door te nemen.

De organisatie van het Aagje Luijtsen festival is in handen van de Oudheidkamer, Kaap Skil, de Historische Vereniging, de dorpscommissie Den Burg en KopGroep Bibliotheek Texel.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 30 minuten geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 3 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 5 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 5 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 6 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 6 uur geleden 11
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 7 uur geleden 15
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 7 uur geleden 5