Koningsdag in De Koog vorig jaar.
Koningsdag in De Koog vorig jaar.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Texel viert Koningsdag

Algemeen

Koningsdag wordt donderdag op Texel op de nodige plekken gevierd. Een overzicht.

Het centrum van Den Burg kent 's ochtends de traditionele vrijmarkt waar iedereen zijn of haar spullen kan verkopen. Op de Groeneplaats is tegelijkertijd de verenigings- en stichtingenmarkt. Radio Texel staat daar ook en doet vanaf 8.00 uur live verslag van Koningsdag.

's Middag is er de Koningsparkty in het park in Den Burg met een party DJ en om 15.00 een optreden van Switch in het Glazen Paleis. Om 13:30 uur beginnen de kinderspelletjes voor de jeugd van 4 tot 12 jaar. Om 13.30 uur begint ook de Lionsveiling vanuit het Glazen Paleis.

Op de Stenenplaats zijn de hele dag optredens. In de ochtend treedt de Texelse band Club du Mellomen op, in de middag staan zij opnieuw op de Stenenplaats. Daarna volgen daar optredens van Robbie Düring uit Oosterend, Jari van Dijk (Jerry Island) uit Oosterend, Audio Adam en Judith Wognum. De laatste was de zangcoach van de bands die eerder dit jaar meededen aan Overstag.

De officiële start van Koningsdag is in Oosterend. Daar beginnen de festiviteiten om 10.15 uur bij de Bijenkorf, waarna onder begeleiding van Excelsior een optocht naar de muzieknis volgt. Burgemeester Michiel Uitdehaag houdt daar een toespraak. Van 10.30 tot 13.00 uur zijn er in Oosterend spelletjes voor de jeugd tot en met groep acht. Van 13.30 tot 16.00 uur is er de jaarlijkse zeskamp voor de OSG-leeftijd en ouder. Teams van zes personen kunnen zich daar vanaf 12:30 uur voor aanmelden. Er is de hele dag ook vlooienmarkt in Oosterend en er wordt een wedstrijd tompouce eten gehouden.

In De Koog kleurt de Dorpsstraat donderdag oranje. Vanaf 10.00 uur is er vrijmarkt en er zijn DJ's op de terrassen van de cafés. Van 14.00 tot 15.00 uur is er volgens De Koog Leeft! een Koningsuurtje. "Elk tweede biertje komt op rekening van de Koning."

Oudeschild begint Koningsdag met een versierde Koningsdagoptocht die om 10.00 uur bij De Bruinvis vertrekt. Daarna zijn er tot 12.00 uur Oudhollandse spelletjes op het groentje voor 't Skiltje. Dit is voor kinderen tot en met groep acht. Van 10.00 tot 12.00 uur is er tevens vrijmarkt langs de De Ruyterstraat en bij 't Skiltje. Om 14.30 uur begint er een Koninklijke High Tea in 't Skiltje.

In De Cocksdorp begint om 11.30 uur het versieren van fietsen bij het Eierlandsche Huis. Om 12.30 uur is er vervolgens een optocht door het dorp, gevolgd door een speurtocht waarvan om 13.15 uur het inschrijven begint. Op de parkeerplaats voor het Eierlandsche Huis staan spelletjes en een grote ballenbak voor kinderen.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 1 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 4 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 6 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 6 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 7 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 7 uur geleden 15
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 8 uur geleden 16
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 8 uur geleden 5