Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Artex Kunstenschool

School of the Arts, music school, dance school, theatre school and courses fine arts

Artex Kunstlezing: licht en donker in de muziek

Cultuur

Op donderdag 2 maart organiseert Artex - Kunstenschool Texel een kunstlezing over licht en donker in de muziek: 'De vlucht van de mot'. Deze kunstlezing duurt 2 uur en wordt gegeven door Adriaan Krabbendam. Krabbendam ondersteunt zijn lezing met het spelen van muziekfragmenten op de vleugel van Artex.

Een lezing geven over licht en donker in de muziek, kan dat? Je zou zeggen van niet – licht en donker behoren tot het terrein van het oog, de blik, terwijl muziek strikt gesproken tot dat van het oor behoort. Clair-obscur kun je zien, muziek beluister je. In muziek kun je hoefgetrappel laten horen, of het zuchten van de geliefden, de laatste snik van de stervende, maar iets laten zien is onmogelijk. Daarom zijn er maar zo weinig pogingen het licht, het duister of de kleurenrijkdom van de zichtbare wereld te vinden in de muziek.

Maar je kunt de tegenstelling licht en donker ook op emotioneel vlak beschouwen, en dan ben je bij de muziek juist weer aan het goeie adres. Wel wordt het dan nogal subjectief. Wat de een ervaart als donker, somber, ervaart de ander als licht en lichtvoetig.

We komen dan telkens weer uit bij de zogenoemde programmatische muziek, muziek die iets buitenmuzikaals voorstelt. Waar het gaat om verklankte beelden kunnen we het best terecht bij impressionistische componisten als Claude Debussy, die een muziekstuk zonder aarzelen "Wolken" noemde, of denk aan diens befaamde "Clair de Lune" – wat beschrijft de werking van donker en licht beter dan maanlicht? Of het bijzonder sterke muzikale gedicht van Alexander Skriabin, "Vers la Flamme" (Naar de vlam) waarin de fatale vlucht van het duister naar het licht van een mot beschreven lijkt te worden.

Adriaan Krabbendam (1955) is musicus en literair vertaler en redacteur. Hij woont en werkt sinds 2006 op Texel. 

De lezing op donderdag 2 maart start om 20:00 uur in de Voorspeelruimte van Artex. De kosten voor de lezing bedragen €10,- per persoon inclusief koffie/thee/lekkers en een hand-out van de lezing. CKV'ers van de OSG krijgen 50% CKV-korting op de entree. Deze lezing past in de reeks winterlezingen van Ecomare en Artex en met als thema 'licht en donker'.

Reserveren is zeer gewenst en kan via 0222-313493 of via deze link.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 10 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 13 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 15 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 15 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 16 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 16 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 16 uur geleden 19
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 16 uur geleden 5