Zonnepanelen.
Zonnepanelen.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Zonnepanelen op overheidsgebouwen

Algemeen

De gemeente wil zonnepanelen gaan plaatsen op het gemeentehuis, het gebouw van Gemeentewerken, de Beatrixzaal, het PHH-gebouw/Zandkoog en de Bolder in Den Burg.

Dat heeft wethouder Eric Hercules geantwoord op vragen van Cees Hoogerheide (Sterk Texel). Die had om duidelijkheid gevraagd, onder meer omdat er al panelen waren gekocht.

Volgens Hercules liggen er sinds juli 54 panelen op Beatrixaal die gezamenlijk 13.500 kWh per jaar opleveren.  De Beatrixzaal is daarmee energieneutraal op het gebied van elektriciteit.

Voor de vier andere gebouwen heeft de gemeente eerst nog een zogeheten een SDE+ subsidie aangevraagd (en toegekend gekregen), omdat de gebouwen een grootverbruikersaansluiting hebben. De vergoeding bedraagt € 0,11 per geproduceerde kWh gedurende 15 jaar na installatie.

Naar verwachting wordt in maart een openbare Europese aanbesteding voor de vier gebouwen gepubliceerd en wordt uiterlijk in juni de opdracht tot het installeren van de panelen gegund.

Na de gunning wordt ook nog een provinciale subsidie aangevraagd voor het gemeentehuis en de Zandkoog, omdat die gebouwen een maatschappelijke (bezoekers) functie hebben. "Na (hopelijke) toekenning hiervan, worden de zonnepanelen ook op de laatste vier gebouwen gerealiseerd."

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 3 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 6 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 8 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 8 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 9 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 9 uur geleden 21
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 10 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 10 uur geleden 5