Afbeelding

Rituelen...

Algemeen

Bijna iedereen heeft wel zo zijn rituelen. Ze zijn er in diverse vormen. Ook op Texel hebben we zo onze 'rituelen'...

Bijna dagelijks heb ik mijn rituelen. U ook? s'-Morgens bij het opstaan is er een bepaalde volgorde waarin ik mijn vaste handelingen doe. De indeling van de avond is ook vaak volgens een bepaald systeem of ritme. De handelingen op mijn werk gaan eveneens conform een bepaalde volgorde. Wanneer ik de deur uit ga, check ik het huis volgens een bepaalde route, zeker wanneer we een paar dagen weg zijn. Zo'n dagelijks ritme vind ik prettig; het geeft rust. En het is ondertussen zodanig automatisme geworden dat ik er ook niet meer over hoef na te denken.

Het heeft ook mindere kanten; zodra er iets veranderd in het dagelijkse ritme, kan ik van slag raken, afhankelijk van wat en wanneer het is. Ik moet dan omschakelen en voor iemand die dat niet snel kan, is dat lastig. Een ander nadeel is, dat als ik gestoord wordt tijdens mijn afsluitritueel, ik het weer overnieuw moet doen. En wanneer ik dan drie keer wordt afgeleid, sluit ik dus ook drie keer af. Of ik doe het snel met als gevolg dat ik het gevoel heb dat ik iets vergeten ben. De combinatie 'snel' en 'goed' werkt gewoon niet zo goed bij mij. Als we dan een paar dagen weg gaan, ga ik in de auto onderweg naar de boot in mijn hoofd het hele huis na om dan vervolgens te constateren dat ik echt niets vergeten ben en met een gerust hart op pad kan.

Ik denk dat we zo allemaal wel onze ritmes of ritueeltjes hebben. Ook op ons eiland hebben we onze rituelen; alleen dan onder de noemer 'traditie'. En dan bedoel ik eigenlijk datgene wat elk jaar weer terugkomt. Een aantal tradities komen ook aan de overkant voor zoals Sint Maarten en de intocht van Sinterklaas. Maar andere tradities zijn echt Texels zoals de Meierblissen, Sommeltjespop, Texel Culinair en Ouwe Sund, waarvan de Meierblissen en Ouwe Sund zelfs zijn toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. We noemen sommigen 'evenementen', maar zijn als het ware tradities die elk jaar terugkomen. En voor het voorbereiden van die tradities moeten er zaken geregeld worden, die soms in een bepaalde volgorde gedaan moeten worden, oftewel volgens een bepaald ritueel.Zo zijn er op diverse manieren rituelen en dan heb ik het nog niet eens over de religieuze rituelen.

Dagelijks ritme, systematiek, automatisme, ritueel, geef het een naam. De één heeft er veel, een ander weinig. Voor de één werkt het, voor een ander niet. Ach, zolang we maar op onze manier onze draai in het leven vinden. Met of zonder rituelen...

Tineke Stiehl - Timmer

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 5 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 8 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 10 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 11 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 11 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 12 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 12 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 12 uur geleden 5