Een vrachtwagen van AB rijdt via de noodbrug het onderste dek van de Texelstroom op.
Een vrachtwagen van AB rijdt via de noodbrug het onderste dek van de Texelstroom op.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Noodaanlanding op Horntje getest

Algemeen

TESO heeft donderdagochtend de noodaanlanding in de veerhaven op 't Horntje getest.

De noodbrug die een tijdje geleden op de veerhaven is geïnstalleerd werd op het benedendek van de Texelstroom neergelaten, waarna een vrachtwagen van AB Transport met oplegger (bij elkaar achttien meter) aan boord reed. Het was even steken voor de vrachtwagen, maar hij kwam via de noodbrug aan boord.

De noodaanlanding bevindt zich vlak naast de fuik op de veerhaven. Hij is bedoeld als uitwijkmogelijkheid voor de boot voor het geval de fuik niet meer te gebruiken is. Dan kan TESO toch blijven varen. Met behulp van de noodbrug kunnen voertuigen en personen op het benedendek van de boot komen.

Volgens directeur Cees de Waal kunnen, als beide schepen gaan pendelen, op één dag via de noodvoorziening tot zesduizend voertuigen worden overgezet. Dat is vergelijkbaar met een drukke dag op Goede Vrijdag. "Op die manier kunnen we de continuïteit in stand houden." Er werd geoefend met een vrachtwagen met oplegger, omdat de noodbrug voertuigen tot achttien meter aan moet kunnen. Speciaal voor de voorziening is het pleintje voor de noodaanlanding aangepast voor voorbij rijdende voertuigen.

TESO voerde de test donderdagochtend samen met Rijkswaterstaat (eigenaar veerhaven) uit. Er waren vertegenwoordigers van onder meer de gemeente en de veiligheidsregio Noord-Holland Noord aanwezig. Zij moeten ook in actie komen als de noodaanlanding daadwerkelijk wordt ingezet.

Het idee voor noodaanlandingen dateert uit januari 2007 toen de Molengat hard tegen de brug in Den Helder voer, waarna de Dokter Wagemaker daar een aantal weken niet kon afmeren, totdat de fuik was gerepareerd. Daarna kwam eerst in Den Helder een noodaanlanding en vervolgens op Texel. In Den Helder is het Rijkswaterstaat die bepaalt wanneer de noodaanlanding moet worden ingezet en op Texel bepaalt TESO dat.


 

De noodbrug wordt neergelaten op de boot.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 4 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 7 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 9 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 10 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 10 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 11 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 11 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 11 uur geleden 5