De OSG aan de Haffelderweg.
De OSG aan de Haffelderweg.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Politiek sipt na het mislukken van fusie

Divers

"We waren niet voorbereid op feit dat een fusie afgeblazen zou worden. Het waren soms spannende onderhandelingen, maar er was geen enkele aanleiding om te denken dat het fout zou dreigen te gaan." Dat stelde burgemeester Uitdehaag gisteren in de raadscommissievergadering in reactie op de mislukte fusie tussen de OSG en Scholen aan Zee.

Het stuklopen van de fusieonderhandelingen leidde in de Texelse politiek tot teleurstelling, misschien wel het meest treffend omschreven door Remko van de Belt (PvdA): "Er was bij sommigen grote opluchting dat fusie van de baan was, het nieuws bracht mij juist zorgen. Die geluiden zijn er dus ook." De VVD vindt het spijtig dat de stekker er eenzijdig uitgetrokken is en spijtig dat de onzekerheid blijft." De grote vraag blijft hoe nou verder. Moet er nieuw onderzoek gedaan worden naar een fusie of moet de OSG alleen verder? "Het bestuur denkt na over vervolgstappen. We kunnen niet op dezelfde voet verder. Dat besef is er ook op de OSG. Er zijn in de basis twee kanten die we nu op kunnen. Een fusie of alleen verder. Het ministerie van Onderwijs Ministerie wil naar kleinere scholen in een nieuwe vorm van onderwijs. De raad was voor een fusie, als we een nieuwe poging willen gaan doen, moeten we zo snel mogelijk beginnen", sprak Uitdehaag de commissieleden toe.

Naar verwachting daalt het leerlingenaantal tot 2020 van 900 naar 650 leerlingen. "Kun je daar een zelfstandige school mee draaien? Waar is het mis gegaan", vroeg Henk Jonker van Texel 2010 zich af. Moet de OSG aansturen op een lijmpoging met Scholen aan Zee? Moet er een andere partner gezocht worden? Johan Bommerson, verantwoordelijk voor de 0-meting die stelde dat zelfstandig verder gaan geen optie was, gaf op de website van de krant zijn reactie: "Een krimpende school die niet onderwijskundig en bestuurlijk samenwerkt met een of meer andere scholen, zal niet in staat zijn een volwaardig onderwijsaanbod in stand te houden en zal daardoor steeds minder aantrekkelijk worden en zo alleen nog maar verder en sneller krimpen. Een keuze voor 'alleen' wordt zo een keuze voor het teloor gaan van het volwaardig voortgezet onderwijs op Texel. Wie het volwaardig voortgezet onderwijs op Texel wil behouden, heeft dan ook geen andere keus dan de samenwerking met anderen te zoeken."

Het bestuur gaat alles op een rijtje zetten en de mogelijkheden onderzoeken. Een nieuwe 0-meting is hierbij ook geopperd. De burgemeester sloot dit niet uit, maar gaf ook aan dat er al enorm veel onderzoeken zijn gedaan. Ook de mate van bestuur kan gesprek worden. De burgemeester gaf aan het absoluut geen ideale situatie te vinden om tegelijkertijd bestuur en college te zijn. Er is sinds het mislopen van de fusie nog geen contact geweest tussen beiden besturen.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 4 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 7 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 9 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 10 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 10 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 11 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 11 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 11 uur geleden 5