Texelse thuishulpen kwamen recent nog samen met de FNV in actie bij de gemeente.
Texelse thuishulpen kwamen recent nog samen met de FNV in actie bij de gemeente.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Politiek bezig met problemen thuishulp

Politiek

Texel moet bij de aanbesteding van de huishoudelijke hulp vanaf 2017 onafhankelijk zijn van andere gemeenten en de markt.

Dat stelt de PvdA voor naar aanleiding van de problemen rond het failliet gegane TSN. Als gevolg van het faillissement raken circa zestig thuishulpen op het eiland hun werk bij TSN kwijt en zijn ze de rest van het jaar naar verwachting aangewezen op tijdelijke contracten bij andere aanbieders van thuiszorg.

Volgens de PvdA moet het college, voordat de hulp opnieuw wordt aanbesteed, onderzoeken op welke manieren het mogelijk is de huishoudelijke hulp te organiseren "zonder het klassiek aan te besteden aan de markt."

TSN uit Almelo, een landelijk bedrijf, kwam in 2014 op Texel toen het samen met ZorgKompas uit Leeuwarden Omring Thuisservice van de Omring uit Hoorn overnam. Omring leverde voor de overname de meeste huishoudelijke hulp op Texel.

De motie van de PvdA, die komende woensdag tijdens de raadsvergadering wordt ingediend, heeft inmiddels steun gekregen van GroenLinks, CDA en Eiland Belang.

Texel 2010 heeft het college opgeroepen om alles te doen wat binnen haar vermogen ligt om de overgang van TSN naar nieuwe zorgaanbieders voor zowel de cliënten als voor de thuishulpen collectief goed af te handelen. De partij dient daarvoor woensdag tijdens de raadsvergadering ook een motie in.

De thuishulpen van TSN zelf passen komende dinsdag hun werk aan om te strijden voor het behoud van hun arbeidsvoorwaarden. Zij organiseren dan een verwendag voor hun cliënten in de Texelhoeve in Den Burg.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 9 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 12 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 14 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 14 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 15 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 15 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 16 uur geleden 19
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 16 uur geleden 5