De plek van de oude LTS, een van de mogelijke locaties van de nieuwe sporthal.
De plek van de oude LTS, een van de mogelijke locaties van de nieuwe sporthal.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Politiek buigt zich over nieuwe sporthal

Politiek

Moet de gemeenteraad kiezen voor een nieuwe sporthal die primair bedoeld is voor bewegingsonderwijs van de scholen en de lokale sportverenigingen of moet het een multifunctionele sporthal worden die tegemoet komt aan de ambitie om Texel een sporteiland te laten zijn.

Het is een van de vragen waarover de politieke partijen zich woensdagavond buigen tijdens een raadscommissievergadering die geheel aan de nieuwe sporthal gewijd.

De commissievergadering is een vervolg op de raadsvergadering van 21 oktober 2015 waar de plannen voor de nieuwe sporthal op de lange baan werden geschoven. Er waren toen teveel onduidelijkheden om besluiten te nemen. Het college nam daarna iemand in de arm om alles nog eens goed te bekijken en dat leidde tot een document dat woensdagavond door de politieke partijen wordt besproken.

Volgens het document staat het buiten kijf dat er een nieuwe sporthal moet komen. Aanleiding is de bouwkundige staat van Ons Genoegen en de Burgemeester De Koninghal. Het is nu aan de politieke partijen om duidelijke voorwaarden te stellen, zodat het college op basis daarvan een voorstel tot een nieuwe sporthal kan uitwerken.

Volgens het document moet de raad daarvoor onder meer zeggen wat de omvang van de nieuwe sporthal moet zijn en wie het beheer moet doen. De raad besloot in 2011 dat het beheer in principe bij een commerciële partij zou moeten liggen. Volgens het document zou dat besluit echter nog eens goed afgewogen moeten worden tegen wat er uiteindelijk gaat komen.

Een keuze voor een sporthal die past bij de ambitie om Texel een sporteiland te laten, is volgens het document evengoed mogelijk. Kanttekening daarbij is wel dat volgens een ander onderzoek de sportinfrastructuur op het eiland niet aansluit bij de levende ambities. Er moeten op dat gebied dus nog stappen worden gemaakt.

De vraag waar de sporthal zou moeten komen, komt in het document niet aan de orde. In oktober leek er een nipte raadsmeerderheid voor de locatie oude LTS aan de Emmalaan te zijn, maar een voorstel daartoe ging tijdens de raadsvergadering in oktober van tafel. De commissievergadering begint morgenavond om 19.30 uur in het gemeentehuis in Den Burg.


Het land aan de Slingerweg in Den Burg, de andere mogelijke locatie voor de nieuwe sporthal.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 5 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 8 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 10 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 10 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 11 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 11 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 12 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 12 uur geleden 5