Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Definitief streep door Ouwe Sunderklaas

Algemeen

In de krant van dinsdag meldden we al dat Ouwe Sunderklaas dit jaar geen doorgang vindt, maar dit wordt nu ook bevestigd door de gemeente zelf. In een persbericht wordt gemeld het een gezamenlijk besluit is van betrokken partijen.

De gemeente schrijft: “De  dorpscommissies, Young 4 Ever, de politie, de Texelse horecaondernemers en de gemeente Texel hebben gezamenlijk besloten de festiviteiten rondom Ouwe Sunder voor 2020 af te gelasten. Ook het voor- en naklazen wordt dringend afgeraden. Burgemeester Michiel Uitdehaag: “We vinden het ontzettend jammer dat na de Meierblissen, ook deze jaarlijkse traditie dit jaar niet door kan gaan. Toch zijn alle partijen ervan overtuigd dat het in deze tijd onverantwoord is om Ouwe Sunder te vieren. Het risico op coronabesmettingen of brandhaarden is te groot. We hopen dat onze inwoners en toeristen begrip hebben voor dit besluit.”

Geen alternatieven mogelijk
Volgens de gemeente zijn alternatieven niet mogelijk. “De gezamenlijke partijen hebben nagedacht over alternatieven waarbij minder mensen aanwezig zijn of bijvoorbeeld een digitale variant. Hoewel alle alternatieven goed zijn overwogen, is uiteindelijk toch besloten alle festiviteiten af te gelasten. Dit omdat alternatieven,  of ze nu groot, klein of zelfs volledig digitaal zijn, een aanzuigende werking hebben. Het risico voor samenkomsten van mensen is te groot, zowel tijdens de (voorbereidingen van) Ouwe Sunderklaas, als tijdens het voor- en naklazen.”

Kom niet naar Texel voor Ouwe Sunderklaas
Afgevaardigden van de Texelse horeca geven aan dat het voor de horeca niet te doen is om alleen kleine groepen speulers binnen te laten. Dit vergroot het risico dat mensen groepen vormen op straat. De meeste horecabedrijven sluiten daarom zaterdag 12 december na het diner haar deuren. “Het is niet anders”, geeft Uitdehaag aan.  ”Ik heb veel respect voor dit besluit van de horecaondernemers. Het is nu voor iedereen duidelijk dat uitgaan met Ouwe Sunder er dit jaar niet in zit. Ook voor niet-Texelaars is de boodschap helder, er wordt op straat niet ‘gespeuld’ en er is verder weinig te doen.” Burgemeester Uitdehaag benadrukt ieders eigen verantwoordelijkheid. “Zoek de drukte niet op, breng jezelf en elkaar niet in verleiding. Realiseer je dat we het echt samen moeten doen. Ga dus niet de straat op, kom niet in groepen samen, doe het dit jaar niet. Laten we met elkaar hopen op een mooie Ouwe Sunder 2021.”

Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 45 minuten geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 2 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 2 uur geleden 5
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 3 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 4 uur geleden 5
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 4 uur geleden 8
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 4 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 4 uur geleden 14