Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Burgerinitiatief voor windmolens

Divers

Texel heeft vooralsnog de ambitie om in 2020 zelfvoorzienend te zijn wanneer het om energie gaat. In een uitgebreide brief roept een groep Texelaars de gemeente op onderzoek te doen naar het draagvlak voor windmolens op Texel. "Het is de hoogste tijd voor meer duurzame energieproductie op Texel. 

De brief luidt als volgt:

Het is de hoogste tijd voor meer duurzame energieproductie op Texel. In Parijs is onlangs internationaal afgesproken dat de hele wereld minder afhankelijk van fossiele energie dient te worden. Geïnspireerd door reacties tijdens meerdere bijeenkomsten op Texel (oa. Het 'durven dromen symposium'), beseffend dat de gasproductie in Groningen omlaag moet i.v.m. aardbevingen, ons realiserend dat het niet verantwoord is om duurzame energieopwekking nog langer uit te stellen, vinden wij dat het de hoogste tijd wordt dat Texel een prachtig voorbeeld geeft.

Dat is op dit moment alleen realistisch door het plaatsen van een aantal grote windmolens op het eiland die minimaal voldoende energie opwekken om aan de primaire elektriciteitsbehoefte van het eiland te voldoen (ong. 15 MW).

Texel is bij uitstek geschikt om windmolens te plaatsen omdat het op Texel harder waait dan waar ook in Nederland. Juist op Texel is het mogelijk om een goed rendement uit dergelijke grote windmolens te halen. Op veel plaatsen in Nederland waar het beduidend minder waait, is dat reeds aangetoond.

Middels dit burgerinitiatief willen wij de gemeente Texel vragen om onderzoek te doen naar:

  • Of er voldoende draagvlak onder de Texelse bevolking is voor de plaatsing van enkele grote windmolens (3 tot 6) om zo spoedig mogelijk de voor Texel benodigde hoeveelheid elektriciteit op te wekken, waarbij als randvoorwaarde gelden:
  • Plaatsing op 1 of 2 locaties die zo weinig mogelijk hinder geven voor mens, natuur en milieu.
  • Windmolens worden eigendom van een coöperatie met aandelen waar iedere Texelaar kan deelnemen.
  • Winsten worden gebruikt voor een uitkering aan de aandeelhouders en voor de financiering van (duurzame) projecten op Texel; verdeling nader te bepalen.

De initiatiefnemers: Henk Hilstra, Herman Ridderinkhof, Hans Roeper, Roel Riegman, Klaas Eelman, Frits Bakker, Marian Merkelbach, Han Lindeboom, en Alfons Kuip. 

Het is het tweede plan voor windmolens in korte tijd. Onlangs kwam Henk Daalder al met het idee om windmolens op De Hors te plaatsen. De locatie en de toon leidde toen tot veel afkeurende reacties. Toch zal Texel stappen moeten maken wanneer het serieus genomen wil worden op het gebied van zijn eigen duurzaamheidsdoelstellingen. De doelen van Texel2020 worden binnenkort herijkt. De resultaten hiervan worden eind februari openbaar. 

De brief:


Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 2 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 4 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 4 uur geleden 6
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 5 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 5 uur geleden 8
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 6 uur geleden 12
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 6 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 6 uur geleden 15