Dit artikel is geschreven door
Job Schepers
Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Texelse wodka en gin
DiversTexel is sinds kort een destilleerderij rijker. Van aardappels van boerderij Hoeve Nieuw Breda wordt onder andere wodka en gin gestookt. Stokerij Texel is opgericht door Jaco Spek en Kees Groenewoud. Amper drie maanden geleden legden zij hun plannen voor aan de familie Langeveld.
"Gaan we doen" was hun spontane antwoord en sindsdien is er koortsachtig gebouwd aan een stooklokaal. Het eerste certificaat van deelname werd door Groenewoud en Spek uitgereikt aan de familie Langeveld. Sinds enkele jaren is de interesse naar regionaal geproduceerd voedsel enorm gegroeid. Zo is er ook een groeiende interesse in lokaal gestookte drank en lokale duurzaam gemaakte producten. Op Texel worden ondermeer diverse graansoorten en aardappels gekweekt. Stokerij Texel gebruikt lokale agrarische ingrediënten en stookt daarvan pure en lekkere drank.
Vroeger had elke grote boerderij een stokerij om van overschot en restproducten een volwaardig eindproduct te maken. Eigen gedestilleerd hield de boer tijdens de koude wintermaanden warm en het leverde soms ook nog een zakcentje op. Stokerij Texel is een
oude traditie in een modern jasje. " Als vorm van crowdfunding hebben we een leuke startactie, geïnteresseerden kunnen bij ons een certificaat kopen voor honderd euro en daarvoor sturen we vijf jaar lang met de kerst een fles premium gedestilleerd op" aldus
Spek en Groenewoud. "Ze kunnen dan meteen lid worden van ons proefpanel."