Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Extra container voor plastic afval en drankkartons

Divers

Alle huishoudens krijgen begin 2016 een extra container voor plastic verpakkingen en drankkartons, tenminste als het aan college ligt. In de dorpen worden ondergrondse containers geplaatst voor bewoners die geen ruimte hebben voor deze extra container.

De gemeente wil meer grondstoffen inzamelen en minder restafval afvoeren voor de verbranding. De gemeentelijke doelstelling is om in 2020 zeventig procent van ons huishoudelijk afval als herbruikbare grondstoffen in te zamelen. Een van de mogelijkheden om dat te bereiken is om zoveel mogelijk kunststof verpakkingen en drankkartons te scheiden van hetrestafval. Hiervoor biedt de gemeente vanaf begin 2016 een extra minicontainer aan. In dorpskernen worden ook ondergrondse containers geplaatst. Zodat mensen die onvoldoende ruimte hebben voor een extra minicontainer hier hun plastic afval kwijt kunnen.

Vanaf 1 mei is het al mogelijk om drankkartons gelijk met kunststof verpakkingen in te zamelen. Hierdoor neemt de totaal ingezamelde hoeveelheid herbruikbare grondstoffen toe en wordt het restafval minder. Momenteel worden kunststof verpakkingen vierwekelijks ingezameld in de plastic heroes zakken. Dit geeft regelmatig overlast doordat ongedierte zakken kapot maken, waardoor plastic verwaaid. Ook klagen bewoners over stankoverlast en ruimtegebrek door het bewaren van de zakken.

Als de gemeenteraad instemt worden de extra container bij de huishoudens en de ondergrondse containers begin 2016 ingevoerd. Op dat moment wordt ook de inzamelfrequentie aangepast. Op toerbeurt worden de containers voor restafval, GFT en plastic elke drie weken opgehaald.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 6 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 9 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 11 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 11 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 12 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 12 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 12 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 12 uur geleden 5