Grote sterns bij Utopia (Foto: Marc Plomp/ Vogelinformatiecentrum).
Grote sterns bij Utopia (Foto: Marc Plomp/ Vogelinformatiecentrum).

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Video

Jonge grote sterns geringd in Utopia

Divers

In natuurgebied Utopia zijn gisteren ruim driehonderd grote sterns geringd. Er broedden daar meer dan 6.000 paartjes en inmiddels zijn alle jongen al zo groot dat ze bijna kunnen vliegen. Per paartje zijn er één of twee jongen die nu bijna vliegvlug zijn.

Vorig jaar zijn er op Texel voor het eerst jonge grote sterns geringd. Ze worden dan aan één poot voorzien van een metalen ring met een uniek nummer en aan de andere poot krijgen ze een gekleurde ring met een grote, dus op afstand goed te lezen, nummer. Vorig jaar kregen ze witte ringen, dit jaar wordt het ringen herhaald en krijgen de meeste een gele ring waarvan de code begint met een T van Texel.

Doordat de kleurringen op afstand goed zijn af te lezen komen er dus relatief veel terugmeldingen van deze vogels uit geheel Europa. Wat blijkt: als de vogels net vliegvlug zijn, vliegen ze vaak een stukje naar het noorden om vervolgens via de Atlantische kust naar Afrika te vliegen. Daar blijven ze minimaal anderhalf jaar. Komend voorjaar is het dus afwachten of de jongen, die vorig jaar voorzien zijn van een Texelse kleurring weer terugkeren naar deze broedplek.

De driehonderd jonge sterns die nu geringd zijn zullen nog tot september in noordwest Europa zwerven om vervolgens voor anderhalf jaar naar Afrika te verdwijnen. "De wens is om dit onderzoek verder uit te breiden met zenders, zodat er veel preciezere informatie komt hoe en wanneer de sterns trekken en waar ze precies de vis halen. Met deze informatie zijn de sterns ook weer beter te beschermen", laat Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum weten.

Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 34 minuten geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 56 minuten geleden 2
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 1 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 2
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 2 uur geleden 6
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 2 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 2 uur geleden 11
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 3 uur geleden 65