Directeur Pauline Folkerts en conservator Arthur Oosterbaan onthullen de gigantische haaienkop gemaakt door Ecomare-medewerkster Ria Wagenmaker. (Foto Job Schepers).
Directeur Pauline Folkerts en conservator Arthur Oosterbaan onthullen de gigantische haaienkop gemaakt door Ecomare-medewerkster Ria Wagenmaker. (Foto Job Schepers).

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Naar de haaien" bij Ecomare

Divers

Bij Ecomare is gisteren de nieuwe tijdelijke tentoonstelling "Naar de haaien" geopend. De tentoonstelling gaat over haaien en roggen en behandelt allerlei aspecten van deze groep bijzondere vissen.

Haaien worden vaak afgeschilderd als eng en gevaarlijk, maar in werkelijkheid zijn het heel bijzondere dieren. Haaien en roggen horen tot dezelfde groep: de kraakbeenvissen. In Naar de Haaien worden de haaien en roggen die in de Noordzee voorkomen belicht. Er zijn modellen, eikapsels en geconserveerde exemplaren naast informatie over hun levenswijze en bedreigingen. De openingshandeling werd verricht door directeur Pauline Folkerts en conservator Arthur Oosterbaan. De tentoonstelling Naar de Haaien blijft in elk geval een jaar te bezichtigen in het museum van Ecomare.


Voorafgaand hield Georgina Wiersma van de Dutch Shark Society een lezing. Pieter Beelen van Sportvisserij Nederland vertelde over het haaionderzoek Sharkatag. Gevangen haaien krijgen een 'tag', een merkje, en worden weer teruggezet in zee. Door terugmeldingen van gemerkte dieren is nu bekend dat haaien flinke afstanden kunnen afleggen. Zo zijn er gevlekte gladde haaien die in de Oosterschelde zijn gemerkt teruggemeld uit Noorwegen, Schotland en de Golf van Biskaje.  

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 6 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 9 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 10 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 11 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 12 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 12 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 12 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 12 uur geleden 5