Afbeelding

AquaTX maakt nationaal park schoon

Divers

Honderden Texelse scholieren gaan dit najaar en komend voorjaar aan de slag om het Texelse duingebied van zwerfafval te ontdoen. De actie is een initiatief van AquaTX in samenwerking met nationaal park Duinen van Texel, de Texelse basisscholen, Staatsbosbeheer en TexelTours.

De Jozefschool in Den Burg is vrijdag de eerste school die afval opruimt. Circa negentig leerlingen starten in het noordelijk deel van De Slufter. De schoonmaakactie houdt direct verband met de beeldende leerlijn van Artex en het project 'Kunst in de klas' van kunstenaar Maurice Christo van Meijel uit De Koog.

Voor het thema 'Ruimtelijk Vormgeven' maakt hij met de leerlingen een kunstwerk van het in de duinen verzamelde zwerfvuil. De bovenbouwgroepen gaan gewapend met handschoenen en vuilniszakken het rondslingerend afval te lijf. Tussendoor voeren zij in kleine groepjes opdrachten uit. Nagenoeg alle scholen doen mee.

De leerlingen worden door bussen van TexelTours, gastheer van het Nationaal Park, naar de duinen gebracht. Iedere groep krijgt volgens AquaTX een stuk natuur toegewezen waar de vervuiling het ergst is. Ter voorbereiding op het veldwerk heeft Ecomare een lesprogramma ontwikkeld dat gericht is op drinkwater, flora en fauna in het nationaal park en de gevolgen van afval in de natuur. 

Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 55 minuten geleden 1
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 1 uur geleden 24
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 16 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58