Afbeelding

AquaTX maakt nationaal park schoon

Divers

Honderden Texelse scholieren gaan dit najaar en komend voorjaar aan de slag om het Texelse duingebied van zwerfafval te ontdoen. De actie is een initiatief van AquaTX in samenwerking met nationaal park Duinen van Texel, de Texelse basisscholen, Staatsbosbeheer en TexelTours.

De Jozefschool in Den Burg is vrijdag de eerste school die afval opruimt. Circa negentig leerlingen starten in het noordelijk deel van De Slufter. De schoonmaakactie houdt direct verband met de beeldende leerlijn van Artex en het project 'Kunst in de klas' van kunstenaar Maurice Christo van Meijel uit De Koog.

Voor het thema 'Ruimtelijk Vormgeven' maakt hij met de leerlingen een kunstwerk van het in de duinen verzamelde zwerfvuil. De bovenbouwgroepen gaan gewapend met handschoenen en vuilniszakken het rondslingerend afval te lijf. Tussendoor voeren zij in kleine groepjes opdrachten uit. Nagenoeg alle scholen doen mee.

De leerlingen worden door bussen van TexelTours, gastheer van het Nationaal Park, naar de duinen gebracht. Iedere groep krijgt volgens AquaTX een stuk natuur toegewezen waar de vervuiling het ergst is. Ter voorbereiding op het veldwerk heeft Ecomare een lesprogramma ontwikkeld dat gericht is op drinkwater, flora en fauna in het nationaal park en de gevolgen van afval in de natuur. 

Een vat Texels Geheim 2024 aan boord van de reddingboot.
Texels bier voor jubilerende KNRM Algemeen 7 uur geleden 1
Nieuwe verschijning op Texel: de Vogelfietssafari van Klaas de Jong.
Van bierfiets tot vogelfietssafari Algemeen gisteren 9
Martine van Huntum en haar team zijn al jaren de specialist in gezichtsbehandelingen.
Beauty Outline is de personal trainer voor je huid Advertorials 5 mei, 13:00
Eilanddichter Fiet van Beek draagt Tegenspraak voor.
TEGENSPRAAK Algemeen 5 mei, 12:00 1
Steenlopers.
De Lezersfoto - Steenlopers Algemeen 5 mei, 08:00
Burgemeester Mark Pol en raadslid Nick Ran legden zaterdagavond een krans op de Algemene Begraafplaats in Den Burg ter gelegenheid van Dodenherdenking.
Eerbiedwaardige Dodenherdenking Texel Algemeen 4 mei, 21:00
Pepijn Dros en Gelein Jansen in gesprek met elkaar.
Podcast Terugkijken: Tussen twee vuren Algemeen 4 mei, 12:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #46 Yvon Jaspers Algemeen 4 mei, 10:30