Eric Hercules tijdens de opening van de Open Monumentendag.
Eric Hercules tijdens de opening van de Open Monumentendag.

Reis door het verleden tijdens Open Monumentendag

Divers

In het Zeemanskerkje in Oudeschild heeft wethouder Eric Hercules om 10.00 uur het startschot verricht voor de Open Monumentendag. Op zestien plekken zijn monumenten te bekijken. 'Het gaat bij monumenten niet om het gebouw en de stenen, maar om de historie die het monument met zich meebrengt', sprak Hercules de bezoekers toe.

Na Hercules nam Dick Drijver het woord. 'Toen ik gevraagd werd om een toespraak te houden, twijfelde ik. Het thema 'Op reis' past meer bij mensen die van reizen houden. Ik heb nooit veel gereisd. In mijn jeugd kreeg ik een hekel aan reizen nadat ik naar Haarlem moest om mijn amandelen te laten knippen, zonder verdoving. Ze hadden beloofd dat het geen pijn zou doen', sprak Drijver. Hij kreeg de lachers op zijn hand.

PROGRAMMA:

Bij Fort De Schans nabij Oudeschild geeft Pip Barnard om 11.00 en 15.00 uur rondleidingen. Steunfort Lunette is eveneens geopend. Hetzelfde geldt voor De Traanroeier op het terrein van Kaap Skil waar molenaars vertellen over de molen. In het museum is bij de maquette te zien hoe vroeger werd gereisd. Het Havenhotel op de haven biedt van 11.00 tot 16.00 uur een expositie over TESO en een eindje verderop zijn op hetzelfde tijdstip vrijwilligers aanwezig op de loodsbotter Texelstroom om over het reizen met dat schip te vertellen. In Den Burg is de Oudheidkamer geopend.

In De Waal kan van 11.00 tot 16.00 uur het Cultuurhistorisch Museum worden bezocht. In Oosterend zijn de eendenkooi bij Spang (10.30 - 15.30 uur), de IJzeren Kaap en de schapenboet aan Mosselweg 4 geopend.

Vanaf Zevenhuizen kan tussen de tuinwallen door een wandeling naar de boet en de IJzeren Kaap worden gemaakt. De Cocksdorp en Eierland kennen het vliegveld, het boothuis van de KNRM aan de Volharding (met de Beursplein) en de vuurtoren als plekken die van 11.00 tot 16.00 uur bezocht kunnen worden. In de vuurtoren kunnen bezoekers voor de gelegenheid tot in de lichtkamer komen waar een medewerker van Rijkswaterstaat uitleg geeft. De lichtkamer is normaal niet toegankelijk. In Den Hoorn staat het loodswezen centraal. Maarten Noot, een voormalig loods, geeft om 11.15 en 15.15 uur in dorpshuis De Waldhoorn aan de Herenstraat een presentatie over het loodswezen. Daarnaast is van 11.00 tot 16.00 uur het monumentale Walvisvaardershuisje aan Herenstraat 49 te bezichtigen. De zestiende locatie van de Open Monumentendag is het atrium van de Dokter Wagemaker. Marcel Wernand van het NIOZ geeft daar om 10.30 en 14.00 uur presentaties over de verschillende kleuren van het zeewater.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 8 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 11 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 12 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 13 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 14 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 14 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 14 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 14 uur geleden 5