Zaterdagmiddag om 12:00 uur in de Weverstraat in Den Burg.
Zaterdagmiddag om 12:00 uur in de Weverstraat in Den Burg. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Handhaving: "Je moet ook een beetje kijken naar de intentie"

Algemeen

"Het belangrijkste is dat je blijft communiceren. En je moet niet op alle slakken zout leggen. Je denkt toch niet dat ik iedereen aanspreek die niet op anderhalve meter van een ander staat? Want het gaat wel eens mis. Maar iedereen doet echt wel zijn best", vertelt Walter Tonkes als de redactie zaterdagmiddag met hem en Co Vermue (eigenaar van Taveerne De Twaalf Balcken) een rondje maakt door Den Burg.

Als we zaterdag om 12:00 uur een rondje maken, is het behoorlijk druk in Den Burg, toch zit de stemming er prima in. Het straatbeeld toont een paar mensen met mondkapjes en verder doet men vooral rustig aan. Over het algemeen loopt men aan de goede kant van de straat en wacht men keurig op elkaar. De anderhalve meter wordt zo goed en kwaad als het kan aangehouden, maar een honderd procent score is het niet. "Je moet ook een beetje kijken naar de intentie. Het is logisch dat je soms binnen de anderhalve meter van elkaar komt. Dat gebeurt als je afslaat wel eens. We moeten ook niet te panisch doen. Als handhaver heb ik nog geen boete uitgedeeld en dat was ook echt niet nodig. Ik ben er fel op tegen om boa's een wapenstok te geven. Het draait allemaal om communicatie."

Walter vervolgt: "Als je dit werk doet, krijg je wel eens te maken met boze mensen. Het is vervolgens hoe je daar zelf mee omgaat. Als je net zo boos reageert, escaleert het. Je moet geduldig zijn en letten op je toon."

In de ronde die Co, handhaving en een redacteur lopen, valt er geen onvertogen woord. Ook treffen we slechts één fietser in gebied waar dat niet mag, een Texelaar die na het aanspreken zonder problemen met zijn fiets aan de hand zijn weg vervolgt. "De samenwerking met de handhaving is uitstekend. We moeten het met zijn allen doen en volgens mij gaat dat prima op het moment", stelt Co Vermue.

"We moeten ook niet vergeten dat de situatie voor iedereen nieuw is. Daarom zijn de regelingen ook niet in beton gegoten. Die strepen voor het rechts houden, zijn pas deze week toegevoegd en ze lijken te werken. We hebben nog nagedacht over eenrichtingsverkeer, maar dat werkt uiteindelijk niet", stelt Walter.

Hoewel het natuurlijk een momentopname is, zit de sfeer er zaterdagmiddag in Den Burg uitstekend in. Van een vijandige opstelling richting deze handhaver is tijdens deze wandeling geen sprake en zo hoort het natuurlijk.

Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 2 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 4 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 4 uur geleden 6
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 5 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 5 uur geleden 8
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 5 uur geleden 12
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 5 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 5 uur geleden 15