Rondvaartschepen op Texel mogen het ruime sop weer kiezen.
Rondvaartschepen op Texel mogen het ruime sop weer kiezen. Foto: Willem Sangers

Kies zelf ook het ruimte sop

OUDESCHILD - Texel is natuurlijk prachtig, maar eigenlijk beleef je op volle zee het échte eilandgevoel. Stap daarom aan boord van twee stoere kotters,  TX10 of TX20,  en maak je op voor een avontuur op zee!

De haven van Oudeschild is al sinds mensenheugenis thuishaven van de Texelse vissersvloot. Hoewel de vloot de afgelopen jaren steeds kleiner is geworden, blijft de haven toch een plek waar mensen graag komen omdat er altijd wel wat te zien of te doen is. Wat dacht je bijvoorbeeld om zélf het ruime sop te kiezen met zo'n machtige kotter?

Aan boord van één van de kotters vaar je de Waddenzee op en zie je met eigen ogen hoe het vangen van garnalen in zijn werk gaat. Ondertussen praten de stoere schippers - Frido en Herman -  je bij over het zware maar mooie leven van vissers op zee. En dat doen ze in op hun geheel eigen wijze in geuren en kleuren! Wanneer de garnalen zijn binnengehaald worden ze aan boord gekookt. Na een snelcursus garnalen pellen, kun je zelf aan de slag want iedereen krijgt een zakje garnalen mee. Verser wordt het niet! De kapitein van dienst weet bovendien de beste plekjes om zeehonden te spotten. Dikke kans dus, dat je onderweg een paar zeehonden tegenkomt. En het leuke is... vaak zijn ze namelijk net zo nieuwsgierig als de opvarenden. 

Een andere bijzondere expeditie die je niet mag missen, zijn de droogvaltochten. Je vaart de Waddenzee op en stap je bij laag water van boord om de wad in al zijn schoonheid te ontdekken. Ben je meer van kleine, snelle wendbare boten? Dan kun je ook met de 'Anna' mee om zeehonden te spotten. Kijk voor meer informatie en actuele vaartijden op www.garnalenvissenoptexel.nl.
(Foto: Willem Sangers)